Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκτακτος φόρος 30% στα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και στη Φινλανδία - Στην αντεπίθεση η Exxon Mobil, μηνύει την ΕΕ

Έκτακτος φόρος 30% στα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών και στη Φινλανδία - Στην αντεπίθεση η Exxon Mobil, μηνύει την ΕΕ
Η ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Στη λίστα με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν έκτακτους φόρους στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθεται και η Φινλανδία, εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, απόρροια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil, μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έκτακτο φόρο που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα, η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πρότεινε την επιβολή προσωρινού έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εκτίναξη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον οilprice.com.
Ο προτεινόμενος φόρος 30% θα εφαρμοστεί σε κάθε κέρδος που υπερβαίνει την απόδοση του 10% του κεφαλαίου το 2023, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποφέρει μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (533 εκατομμύρια δολάρια - 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια).
Εάν η φινλανδική κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της, θα προστεθεί στη λίστυα με χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν εισαγάγει έκτακτο φόρο στις εταιρείες ενέργειας και ενέργειας.
Από την 1η Δεκεμβρίου, η Γερμανία εισήγαγε μια ειδική εισφορά που θα προβλέπει ότι οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της χώρας θα πληρώνουν το 33% των έκτακτων κερδών, δημιουργώντας δυνητικά έσοδα μεταξύ ενός και τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Ο φόρος που ονομάστηκε "συνεισφορά της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση", είναι πιθανό να επηρεάσει δεκάδες ενεργειακές εταιρείες και θα στοχεύει στα κέρδη τους το 2022 και το 2023.
Ο φόρος θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2022.
Ο νέος φόρος θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα των οποίων τα κέρδη για το τρέχον έτος και το επόμενο υπερβαίνουν κατά 20% ή περισσότερο τον μέσο όρο του 2018-2021.

Πώς μπορούν να παρακάμψουν τον φόρο οι εταιρείες

Ωστόσο, ο φόρος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: σύμφωνα με την Katarina Beck, εκπρόσωπο για οικονομικά θέματα των Πρασίνων, η σχεδιαζόμενη εισφορά μπορεί να παρακαμφθεί σε μεγάλη κλίμακα από τις εταιρείες που μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
"Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο απροσδόκητων κερδών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου", δήλωσε η Beck σε δήλωσή της που μεταδίδει το Reuters.
Τα παχυλά κέρδη που αποκομίζουν οι ενεργειακές εταιρείες σε πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες χάρη στις υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν προσελκύσει την προσοχή, και μερικές φορές την οργή, των κυβερνήσεων, με ορισμένες να επιβάλλουν φόρους για τα υπερκέρδη.
Τον Μάιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak επέβαλε έκτακτο φόρο στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακουφίσει την επιδεινούμενη κρίση κόστους ζωής της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει τότε ότι ο φόρος θα επιβληθεί στις ενεργειακές εταιρείες που πραγματοποιούν "έκτακτα κέρδη" λόγω της εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε αυτό που αποκαλεί "προσωρινή στοχευμένη εισφορά επί των ενεργειακών κερδών" με το λεγόμενο "επενδυτικό επίδομα" που εισπράττεται με 25% για να δώσει κίνητρα στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επανεπενδύσουν τα κέρδη τους.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απείλησε να εισαγάγει έκτακτο φόρο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη ρεκόρ.

Στην αντεπίθεση η Exxon Mobil, μηνύει την ΕΕ

Η ExxonMobil κατέθεσε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον έκτακτο φόρο στις ενεργειακές εταιρείες που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι "αντιπαραγωγική" και θα "υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών".
Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας ανακοίνωσε τη νομική προσφυγή κατά του μπλοκ, η οποία θα κριθεί από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η προσφυγή μας στοχεύει μόνο στον αντιπαραγωγικό φόρο έκτακτων κερδών και όχι σε άλλα στοιχεία της δέσμης μέτρων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
"Ο φόρος αυτός θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα ενέργειας και καυσίμων.
Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ήδη μια πολύ πραγματική κρίση ανταγωνιστικότητας και οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να στηρίζουν την παραγωγή αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε ξεχωριστή δήλωση σε πολλά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι το αν θα επενδύσει ή όχι στην Ευρώπη "θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης