Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το δυστοπικό «πράσινο» σχέδιο της Blackrock που προκάλεσε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το δυστοπικό «πράσινο» σχέδιο της Blackrock που προκάλεσε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση
Πώς οδήγησε το επενδυτικό fund στην παράλογη αποεπένδυση στα ορυκτά καύσιμα και στις αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών projects παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα
Για τους  περισσότερους ανθρώπους επικρατεί σύγχυση όσον αφορά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα εκτοξεύονται ταυτόχρονα και επιπλέον οδηγούν στο κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων όπως χημικών προϊόντων ή την παραγωγή αλουμινίου ή χάλυβα.
Η κυβέρνηση Biden και η ΕΕ επιμένουν ότι όλα οφείλονται στις στρατιωτικές ενέργειες του Putin και της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό όμως δεν ισχύει….
Η ενεργειακή κρίση είναι μια μακροχρόνια σχεδιασμένη στρατηγική των δυτικών εταιρικών και πολιτικών κύκλων προκειμένου να διαλύσουν τις βιομηχανικές οικονομίες στο όνομα μιας δυστοπικής Πράσινης Ατζέντας.
Αυτό έχει τις ρίζες του στην περίοδο αρκετά πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Blackrock προωθεί το ESG

Τον Ιανουάριο του 2020, παραμονές των οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικών lockdowns, ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, ο Larry Fink της Blackrock, δημοσιοποίησε μια επιστολή προς τους συναδέλφους του  της Wall Street και τους εταιρικούς διευθυντές για το μέλλον των επενδυτικών ροών.
Στο κείμενο, με τον... μετριοπαθή τίτλο «A Fundamental Reshaping of Finance», ο Fink, ο οποίος διαχειρίζεται το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο με περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολ. τότε υπό διαχείριση, ανακοίνωσε μια ριζική αναδιάρθρωση των εταιρικών επενδύσεων.
Τα χρήματα θα «πρασίνιζαν».
Στην επιστολή του για το 2020 που ακολούθησε ο Fink δήλωσε,
«Στο εγγύς μέλλον – και νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι – θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή της κατεύθυνσης των κεφαλαίων…
Ο κίνδυνος από το κλίμα είναι επενδυτικός κίνδυνος».
Περαιτέρω δήλωσε: «Κάθε κυβέρνηση, εταιρεία και μέτοχος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή».
Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους πελάτες επενδυτών της Blackrock, ο Fink διατύπωσε τη νέα ατζέντα για την επένδυση κεφαλαίων.
Δήλωσε ότι η Blackrock θα αποχωρήσει από ορισμένες επενδύσεις με υψηλή αποτύπωμα CO2, όπως ο λιθάνθρακας, η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες (φτωχές) χώρες.
Πρόσθεσε ότι η Blackrock θα αναθεωρήσει τις νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα για να καθορίσει εάν τηρούν τους κανόνες «βιωσιμότητας» της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030.

Η αποεπένδυση σε ορυκτά καύσιμα

Ο Fink κατέστησε σαφές ότι το μεγαλύτερο fund στον κόσμο θα αρχίσει να αποεπενδύει σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.
«Με την πάροδο του χρόνου», έγραψε ο Fink, «οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια και δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους βιωσιμότητας θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο σκεπτικισμό από τις αγορές και, στη συνέχεια, υψηλότερο κόστος κεφαλαίου».
Πρόσθεσε ότι, «η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών… βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας θεμελιώδη αναμόρφωση των οικονομιών».The Jump in Energy Prices Drove More Money to Climate Tech Last Year - BNN  Bloomberg

Η τιμωρία

Από εκείνο το σημείο και μετά η λεγόμενη επένδυση ESG, η τιμωρία των εταιρειών που εκπέμπουν CO2 όπως η ExxonMobil, έχει γίνει όλη η μόδα μεταξύ των hedge funds και των τραπεζών της Wall Street και των επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των State Street και Vanguard.
Τέτοια είναι η ισχύς της Blackrock.
Ο Fink μπόρεσε επίσης να δεσμεύσει τέσσερα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ExxonMobil να τερματίσουν τις δραστηριότητες στο τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας.

Πώς το Blackrock Investment Fund πυροδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Η επιστολή Fink του Ιανουαρίου 2020 ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενάντια στη συμβατική βιομηχανία ενέργειας.
Η BlackRock ήταν ιδρυτικό μέλος της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) και έχει υπογράψει το UN PRI—Principles for Responsible Investing, ένα δίκτυο επενδυτών που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ που ωθούν τις επενδύσεις μηδενικού άνθρακα χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά διεφθαρμένο ESG κριτήρια - Περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης στις επενδυτικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος επί των πλαστών δεδομένων για τους δείκτες ESG μιας εταιρείας.
Επίσης η Blackrock υπέγραψε τη δήλωση του Βατικανού για το 2019 υπέρ των καθεστώτων τιμολόγησης του άνθρακα.
Η BlackRock το 2020 εντάχθηκε επίσης στο Climate Action 100, έναν συνασπισμό σχεδόν 400 διαχειριστών επενδυτικών funds που διαχειρίζονται 40 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικοό Forum

Με αυτή τη μοιραία επιστολή του CEO του Ιανουαρίου 2020, ο Larry Fink ξεκίνησε μια κολοσσιαία αποεπένδυση στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα, την ίδια χρονιά ο Fink της BlackRock διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του δυστοπικού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Klaus Schwab, του εταιρικού και πολιτικού συνδέσμου του Zero Carbon UN Agenda 2030.
Τον Ιούνιο του 2019, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη υπέγραψαν στρατηγική πλαίσιο εταιρικής σχέσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Aτζέντας 2030.
Το WEF διαθέτει μια πλατφόρμα Στρατηγικής που περιλαμβάνει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.

Χάθηκαν 1 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις

Στην επιστολή του 2021 προς του CEOs, ο Fink ενέτεινε την επίθεση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
«Δεδομένου πόσο κεντρική θα είναι η ενεργειακή μετάβαση στις προοπτικές ανάπτυξης κάθε εταιρείας, ζητάμε από τις εταιρείες να αποκαλύψουν ένα σχέδιο για το πώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο θα είναι συμβατό με μια οικονομία καθαρών μηδενικών ρύπων», έγραψε ο Fink.
Ένας άλλος αξιωματούχος  της BlackRock είπε σε πρόσφατη ενεργειακή διάσκεψη, «όπου πάει η BlackRock, θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, έως το 2022, εκτιμάται ότι 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έχουν αποχωρήσει από επενδύσεις στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Η εξόρυξη πετρελαίου είναι μια δαπανηρή επιχείρηση και η αποκοπή των εξωτερικών επενδύσεων από τη BlackRock και άλλους επενδυτές της Wall Street σηματοδοτεί τον αργό θάνατο του κλάδου.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-01-15_231933.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης