Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Σενάρια για διατήρηση στα ίδια επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου – «Αίνιγμα» το άνοιγμα της Κίνας

OPEC+: Σενάρια για διατήρηση στα ίδια επίπεδα της παραγωγής πετρελαίου – «Αίνιγμα» το άνοιγμα της Κίνας
Στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου 2023 εξετασθούν οι συνέπειες από το embargo στη Ρωσία και την αύξηση της κατανάλωση από την Κίνα
Το σκληρό πόκερ  στην αγορά πετρελαίου μεταξύ της Δύσης και των πετρελαιοπαραγωγών κρατών συνεχίζεται η οποία αντιμετωπίζει τριγμούς μετά την τελευταία απόφαση του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές σε σταθερό επίπεδο και αγνοώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ που ήθελαν να πλήξουν τα ρωσικά πετρειακή έσοδα.
Αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη συγκυρία η αγορά να προσπαθεί να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, αλλά και από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ ο OPEC+ συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωποι του πετρελαϊκού καρτέλ δήλωσαν ότι αναμένουν από τη συμβουλευτική υπουργική επιτροπή να συστήσει να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου.

Διατήρηση του status quo

Επισημαίνεται δε, ότι η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της θα επανεξετάσουν τα επίπεδα παραγωγής την 1η Φεβρουαρίου, αφού συμφώνησαν σε σημαντικές περικοπές στα τέλη του περασμένου έτους για να διατηρήσουν τις παγκόσμιες αγορές αργού σε ισορροπία.
Οι εκπρόσωποι της ομάδας δήλωσαν στο Bloomberg ότι ότι αναμένουν από την επιτροπή υπουργών να διατηρήσει το status quo, καθώς αναμένουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανάκαμψη της κατανάλωσης στην Κίνα και τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική προσφορά.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πλησιάζοντας τα 90 δολάρια το βαρέλι καθώς η Κίνα – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο – εγκαταλείπει σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών κατά της Covid. Ωστόσο, ο δρόμος της ανάκαμψης παραμένει αβέβαιος καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με αποτέλεσμα οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών να παραμένουν συντηρητικοί.

Οι κυρώσεις

Ταυτόχρονα, ο OPEC+ περιμένει να δει τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα-μέλος του καρτέλ, την Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Τα μέτρα που στοχεύουν τις πωλήσεις αργού πετρελαίου τέθηκαν σε ισχύ τον Δεκέμβριο και οι περιορισμοί στο εμπόριο διυλισμένων προϊόντων θα εφαρμοστούν τον επόμενο μήνα, αλλά μέχρι στιγμής οι ρωσικές εξαγωγές αποδείχθηκαν εκπληκτικά ανθεκτικές.
«Ο OPEC+ φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής ακόμη και μετά την προγραμματισμένη συνάντηση», αναφέρει σε έκθεσή του Eurasia Group.
«Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, η προσφορά παραμένει περιορισμένη και επικρατούν σημαντικά επίπεδα αβεβαιότητας τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση».
Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC Haitham Al Ghais δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την παγκόσμια οικονομία καθώς η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στην Κίνα μετριάζεται από την αδυναμία των προηγμένων οικονομιών. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι ο ΟΠΕΚ+ θα είναι « συντηρητικός και προληπτικός» στις κινήσεις του για να διατηρήσει τις αγορές σε ισορροπία.
«Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να τηρήσει την πολιτική της προς το παρόν και να διατηρήσει τους περιορισμούς στην παραγωγή μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για πρόσθετη προσφορά», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital. Markets LLC.
Oil Extends Gains as China Optimism Outweighs Slowdown Concerns
Πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση

Ο OPEC+ ανέφερε σε μηνιαία έκθεση ότι η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 510.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος, μετά τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το 2022, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ταυτόχρονα, το καρτέλ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2023, στα 2,22 εκατομμύρια bpd.
Ρωσία
Όσον αφορά τη Ρωσία, αναμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων και στην παραγωγή της χώρας, αφήνοντάς της πιθανότατα περισσότερο αργό πετρέλαιο για πώληση, σύμφωνα με ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των προοπτικών της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters.
Oil buoyed for a third week on optimism over Chinese demand - BNN Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης