Ενέργεια

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν 100 ευρώ στο ρωσικό ντίζελ και 45 ευρώ στο ρωσικό μαζούτ

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν 100 ευρώ στο ρωσικό ντίζελ και 45 ευρώ στο ρωσικό μαζούτ
Η συμφωνία είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου...
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία με ανάρτησή της στο Twitter.
Οι πρεσβευτές των «27» ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται σε αυτήν την ανάρτηση εξ ονόματος των χωρών μελών της ΕΕ. Πρόκειται για μια «σημαντική συμφωνία που εντάσσεται στη συνεχιζόμενη απάντηση της ΕΕ και των εταίρων της στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές είναι τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ.
Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.
Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής - Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία - είχαν πιέσει για τον καθορισμό των πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τα καύσιμα, δήλωσαν διπλωμάτες, καθυστερώντας τις συνομιλίες για μέρες.
Τα πλαφόν, μαζί με την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των χωρών της G7, σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Έρχεται μετά το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς οι χώρες της G7, η ΕΕ και η Αυστραλία επιδιώκουν να περιορίσουν τη δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Και τα δύο πλαφόν λειτουργούν απαγορεύοντας στις δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαιοειδών, εκτός και αν αυτά αγοράστηκαν στην τιμή του πλαφόν ή χαμηλότερα από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης