Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Xρηματιστήρια Ενέργειας: Πως θα αντιμετωπιστούν τα ρίσκα ρευστότητας από τα PPAs - Οι απαντήσεις στην Κομισιόν

Xρηματιστήρια Ενέργειας: Πως θα αντιμετωπιστούν τα ρίσκα ρευστότητας από τα PPAs - Οι απαντήσεις στην Κομισιόν
Οι ΝΕΜΟ δίνουν μεγάλη έμφαση στα προθεσμιακά συμβόλαια «To σημαντικό είναι να διατίθεται ένα μεγάλο και ποικίλο φάσμα μέσων αντιστάθμισης κινδύνου στους συμμετέχοντες στην αγορά
Υπέρ των χρηματοοικονομικών ΡΡΑs, (διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού), τάσσονται οι Λειτουργοί των Αγορών Ηλεκτρισμού (NEMO) της Ευρώπης, δηλαδή τα χρηματιστήρια ενέργειας μεταξύ των οποίων και το ελληνικό. Διατηρούν πάντως επιφυλάξεις για τα PPAs με φυσική παράδοση, αλλά και για τις Συμβάσεις επί της Διαφοράς (CfDs).


Το κύριο ζήτημα που θέτουν σε ότι αφορά τα PPAs με φυσική παράδοση είναι οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων αγορών ηλεκτρισμού, ενώ σε ότι αφορά τα CfDs θεωρούν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της απόκρισης στη ζήτηση και προκρίνουν τις προθεσμιακές αγορές που παρέχουν σταθερότητα τιμής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Οι θέσεις αυτές των Λειτουργών των αγορών ενέργειας της Ευρώπης διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού που θα παρουσιαστεί επισήμως την Τρίτη, 14 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρηματοοικονομικά PPAs τα οποία θεωρούνται αναγκαίο εργαλείο από τους μεγάλους Έλληνες καταναλωτές ενέργειας, δεν περιλαμβάνονται στη νομοθετική ρύθμιση, που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στη χονδρική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης