Ενέργεια

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3% φέτος λόγω... πτώσης φυσικού αερίου - Λάθος μήνυμα

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3%  φέτος λόγω... πτώσης φυσικού αερίου - Λάθος μήνυμα
Σχετικά Άρθρα
Στον …αέρα οι υπολογισμοί αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, που προσδοκά φέτος σε αύξηση του ΑΕΠ έως 3% από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου.
Η άσκηση έγινε στο …πόδι διότι έβαλε ως δεδομένο την ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας στα 55 εκατομμύρια μεγαβατώρες η οποία παράγεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Οι μπακαλίστικοι υπολογισμοί του αξιωματούχου στέλνουν λάθος μήνυμα διότι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έχει ως πολλαπλασιαστή τις 17.948 GWh διότι αυτή ήταν η συμμετοχή του της χρονιάς που πέρασε στην παραγωγή ενέργειας.
Φέτος λόγω της χαμηλής τιμής μπορεί να αυξηθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το φυσικό αέριο να καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας διότι θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά οι μονάδες ΑΠΕ όπως και οι άλλοι συντελεστές παραγωγής ενέργειας.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών λάτρεψε τον μπακαλίστικο υπολογισμό αφού έβγαλε το συμπέρασμα ότι θα εξοικονομήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο πάνω από 4 δισ. ευρώ ή δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε με τιμή του συμβολαίου εκπλήρωσης της τιμής του φυσικού αερίου (TTF) με 120 ευρώ/MWh και σήμερα η τιμή του είναι στα 35 ευρώ/MWh.
Με δεδομένο ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται σε 55 εκατ. μεγαβατώρες, μόνον η μείωση της χρέωσης θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα αυξημένο ΑΕΠ κατά 4,7 δισ. ευρώ (= 85 ευρώ/MWh X
55 εκατ. MWh).
Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός παράγοντας για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ από 1,7% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο (Προϋπολογισμός 2023) στο 2,4% τον περασμένο Απρίλιο (επικαιροποιημένο Πρόγραμμα.)

Στο γόνατο οι εκτιμήσεις

Έτσι ο δημοσιονομικός χώρος από την πτώση της τιμής μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 1 δισ ευρώ και η ενίσχυση του ΑΕΠ να μη ξεπερνά το 0,5%.
Από το 3% του αξιωματούχου φθάσαμε πολύ γρήγορα στο 0,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ από την υποχώρηση της τιμής του Φ/Α.
Πέρυσι η συμμετοχή του Φ/Α στην παραγωγή ενέργειας ήταν στο 30%.
Φέτος μπορεί να ανέλθει στο 40%, όταν οι υπολογισμοί του αξιωματούχου έγιναν για το 100% της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Η χαμηλή τιμή του Φ/Α γεννά υπερκέρδη στους παραγωγούς

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει έμφαση στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η αποκλιμάκωση της ενέργειας εννοεί αγνοεί τι πληρώνουν τα νοικοκυριά διότι είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ όπως και τη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία δεν κινητοποιείται για να ρίξει τη χονδρεμπορική τιμή κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh.
Σήμερα τα νοικοκυριά θα πληρώσουν προς 111,07 ευρώ ανά MWh με στελέχη προμηθευτών ενέργειας να λένε ότι η χονδρεμπορική τιμή παραμένει αδικαιολόγητα πάνω από τα 100 ευρώ παρότι η τιμή του Φ/Α είναι στα 30 ευρώ ανά MWh.
Χθες το συμβόλαιο TTF ήταν στα 31, 85 ευρώ ανά MWh η οποία είναι χαμηλότερη κατά τρείς φορές σε σχέση με την χονδρεμπορική στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Στην άνοδο της τιμής του η χονδρεμπορική τιμή έτρεχε πιο γρήγορα σε υψηλότερα επίπεδα τώρα που η αποκλιμάκωση είναι σημαντική δεν λέει να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης