Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι παραγωγοί ενέργειας πωλούν ακριβά αλλά οι εισαγωγές ρεύματος ρίχνουν την τιμή της Kwh

Οι παραγωγοί ενέργειας πωλούν ακριβά αλλά οι εισαγωγές ρεύματος ρίχνουν την τιμή της Kwh
Οι εισαγωγές ρεύματος ρίχνουν την χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Δύο ημέρες κράτησε το «θαύμα» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την χονδρεμπορική τιμή να υποχωρεί στα 61,24 ευρώ ανά MWh  για την Κυριακή 21 Μαΐου.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης από τον Σεπτέμβριο του 2021. 
Για σήμερα Δευτέρα 22 Μαΐου η χονδρεμπορική κινήθηκε έντονα ανοδικά «αγγίζοντας τα 100 ευρώ.
Συγκεκριμένα ανήλθε στα 99,43 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας άνοδο κατά 62,36% μέσα σε 24 ώρες.
Η αρχική αποκλιμάκωση έγινε το Σάββατο 20 του μήνα με την τιμή να υποχωρεί στα 71,87 ευρώ και  ανήμερα των εθνικών εκλογών έπεσε στα 61,24 ευρώ.
Οι εισαγωγές ρεύματος ρίχνουν την χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί η κατακόρυφη πτώση της τιμής  προήλθε κυρίως από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Βουλγαρία με τις ημερήσιες ποσότητες να ξεπερνούν τις 10.000 MWh.
Οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν σε 31.752 MWh , οι οποίες λειτουργούν ως μέσο  πίεσης  στους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας που διεκδικούν υψηλές τιμές παραγωγής αφού  τους εξασφαλίζουν σημαντικά κέρδη.
Οι παραγωγοί στη γειτονική Βουλγαρία έριξαν την τιμή της MWh στα 30,06 ευρώ και το πλεόνασμα ενέργειας πουλήθηκε στην εγχώρια αγορά σε τιμή υψηλότερη κατά 100% αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ο ΑΔΜΗΕ για να αναχαιτίσει τις εγχώριες κερδοσκοπικές πιέσεις έκανε εισαγωγές σε ποσοστό άνω του 30% για την συγκράτηση της τελικής τιμής.
Η εγχώρια παραγωγή ενεργείας διατηρεί στο ακέραιο τα πρωτεία της πιο ακριβής χώρας  ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Η εγχώρια τάση των παραγωγών να απαιτούν υψηλές τιμές στην ενέργεια  διαμορφώνουν αντίστοιχο κλίμα και τους προμηθευτές  που δίνουν και αυτοί  με τη σειρά τους εξίσου υψηλές τιμές διότι αγοράζουν ακριβά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας energy watch .gr με τον διακριτικό τίτλο «Παρατηρητήριο Τιμών» αναφέρεται ότι η τελική τιμή χρέωσης ανά KWh διαμορφώθηκε στα 0,159 ευρώ για τον Απρίλιο.
Ημερήσια κέρδη έως 60.000 ευρώ από τους προμηθευτές.θεοδωροπουλος.jpg

Την ίδια  στιγμή οι προμηθευτές είχαν ανακοινώσει για τον ίδια  μήνα  τιμή ανά Kwh έως 0,030 λεπτά  πιο πάνω σε σχέση με την τελική λιανική τιμή  για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.   
Ιδιώτες  προμηθευτές  που συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας έδωσαν τιμές από 0,165 ευρώ έως 0,196 ευρώ ανά KWh.
Η διαφορά ανάμεσα των 0,159 ευρώ ανά KWh σε σχέση με τα 0,196 προκύπτει όφελος για τον προμηθευτή στα επίπεδα που φτάνει τα 0,037 ευρώ ανά KWh.
Παράδειγμα τα κέρδη  για τον προμηθευτή με κατανάλωση 1.000.000  Kwh  από τα νοικοκυριά θα του φέρουν  στα ταμεία  του, το ποσό των 37.000 ευρώ για μία ημέρα.
Όταν ο προμηθευτής είχε  δώσει 0,215 ανά Kwh  για τον Απρίλιο το κέρδος ανα KWh διαμορφώθηκε στα 0,056 ευρώ.
Με την ίδια κατανάλωση του 1.000.000 KWh το ημερήσιο κέρδος φτάνει τις 56.000 ευρώ.
Τα νοικοκυριά  πληρώνουν ακριβά το τιμολόγιο ρεύματος διότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με στελέχη προμηθευτών που δεν έχουν παραγωγικό βραχίονα ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης