Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε αλλά οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας συνεχίζουν να θησαυρίζουν

Η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε αλλά οι παραγωγοί και οι προμηθευτές ενέργειας συνεχίζουν να θησαυρίζουν
Τα τιμολόγια ρεύματος παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα παρότι η αιτία του «κακού» η τιμή του φυσικού αερίου χθες ήταν στα 27 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με την τιμή του συμβολαίου TTF
Σχετικά Άρθρα
Ακριβότερα από 33% έως 99% πωλούν οι προμηθευτές στα νοικοκυριά την τιμή του ρεύματος σε σχέση με το πραγματικό κόστος του ρεύματος.
Το περιβάλλον αποκλιμάκωσης των τιμολογίων «χάνεται» ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις τιμές που ανακοινώνουν οι προμηθευτές κάθε 20 του μήνα για τον επόμενο μήνα.
Τα τιμολόγια ρεύματος παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα παρότι η αιτία του «κακού» η τιμή του φυσικού αερίου χθες ήταν στα 27 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με την τιμή του συμβολαίου TTF.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει μέχρι τα 21 ευρώ το προηγούμενο διάστημα, η οποία όμως ενισχύθηκε διότι η αγορά βλέπει ζήτηση από την Κίνα.
Το μήνα Μάιο το κόστος παραγωγής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 106 ευρώ ανά MWh ενώ η τελική τιμή χρέωσης που ανταποκρίνεται στο αρχικό κόστος και στα επιμέρους κόστη δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 134,64 ευρώ ανά MWh ή 0,136 ευρώ ανά KWh.
Όμως τα νοικοκυριά έχουν …χάσεΙ τον λογαριασμό εξαιτίας των κρατικών επιδοτήσεων με αποτέλεσμα να πληρώνουν την τελική τιμή της KWh πάνω από τα 0,145 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 0,20 λεπτά ανά KWh.
Η αγορά …λέει έχουν πέσει οι τιμές του ρεύματος σε σχέση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης που οι τελικές τιμές καταναλωτή ήταν πάνω από 0,40 λεπτά ανά KWh.

Πέφτει τo κόστος του ρεύματος αλλά το τιμολόγιο των νοικοκυριών παραμένει ακριβό

Για το μήνα Μάιο οι 16 προμηθευτές ενέργειας εισέπραξαν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διότι κρατούν ψηλά τις χρεώσεις του μήνα ανά MWh. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 159 έως τα 220 ευρώ ανά MWh και σε σύγκριση με τιμή ανά KWh κινείται από τα 0,159 και φτάνει έως τα 0,220 ευρώ.
Τα στοιχεία της ιστοσελίδας energywatch προσδιόρισαν το κόστος αγοράς ενέργειας στα 106,61 ευρώ ανά MWh για το Μάιο , σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Οι 16 προμηθευτές λόγω της αβεβαιότητας της επόμενης ημέρας δίνουν υψηλότερες τιμές από 50 έως 100 ευρώ ανά MWh για να περιορίσουν το δικό τους ρίσκο.
Τα υπέρ κέρδη των προμηθευτών δεν μειώνονται το επόμενο μήνα διότι επιλέγουν να συντηρούν τον ανταγωνισμό στο πάνω εύρος ενώ αποφεύγουν σαν τον …διάολο το λιβάνι το κάτω εύρος.

Παραγωγοί ενέργειας που διαθέτουν εταιρεία προμήθειας έχουν τα πολλά κέρδη

Οι παραγωγοί ενέργειας που διαθέτουν και βραχίονα προμήθειας ενέργειας σε νοικοκυριά επιχειρήσεις αυξάνουν την κερδοφορία τους από δύο πηγές.
Η πρώτη ως παραγωγοί και η δεύτερη ως προμηθευτές.
Η τελική τιμή για τους καταναλωτές μαζί με τα επιπλέον εννέα κόστη ο τελικός λογαριασμός ρεύματος διαμορφώνεται στα 0,134 ευρώ ανά KWh αλλά οι προμηθευτές πληρώνονται από 0,145 έως 0,20 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Το Ιούνιο οι τιμές του ρεύματος εξομαλύνθηκαν αφού έφυγαν από τα τραπέζι τα 0,20 λεπτά ανά KWh ως αρχική τιμή χρέωσης .
Υποχώρησε στα 0,18 ευρώ αλλά οι τελικές τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά παραμένουν πάνω από τα 0,14 λεπτά ανά Kwh. Μόλις ένα , δύο προγράμματα δίνουν τιμές του ρεύματος στα επίπεδα των 0,10 λεπτών.
Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά κατανοούν ότι οι τιμές πέφτουν αλλά δεν πέφτουν στο βαθμό που θα έπρεπε καθώς η σύγκριση γίνεται με τις υψηλές της ενεργείας την καυτή περίοδο της κρίσης.
theod_3.JPG

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης