Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα νοικοκυριά δεν πάνε διακοπές και δροσίζονται στο σπίτι με τα κλιματιστικά

Τα νοικοκυριά δεν πάνε διακοπές και δροσίζονται στο σπίτι με τα κλιματιστικά
Νέο ρεκόρ 123.915 MWh στην κατανάλωση ρεύματος
Διακοπές στο σπίτι κάνουν φέτος οι Έλληνες με τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας να διατηρείται πάνω από τις 120.000 MWh για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση παρότι έχει μειωθεί η ένταση του καύσωνα, ο οποίος όμως αναμένεται να δείξει τα «δόντια» από μεθαύριο Παρασκευή. Πέρυσι τα νοικοκυριά είχε μειωμένη κατανάλωση που έφτανε μόλις τις 91.989 MWh.
Συγκεκριμένα σήμερα τα νοικοκυριά θα καταναλώσουν 123.915 MWh που αποτελεί νέο ρεκόρ κατανάλωσης.
Τα εκατομμύρια των νοικοκυρών χρησιμοποιούν ως έσχατη λύση για λίγη δροσιά τη χρήση των κλιματιστικών αφού δεν μπορούν να αποχωριστούν το «Κλεινόν Άστυ» εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.
Πέρυσι στις 19 Ιουλίου του 2022 η τμη της χονδρεμπορικής τιμής ήταν στα 297,22 ευρώ και αντίστοιχα σήμερα η τιμής διαμορφώθηκε στα 127,17 ευρώ αυξημένη κατά 8,25% σε σχέση με χθες.
Το 2021 η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 115,68 ευρώ ανά MWh χάρη στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ.

Το φυσικό αέριο αυξάνει την τιμή της MWh ενώ οι ΑΠΕ την μειώνουν

Η τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή των 127, 17 ευρώ διαμορφώθηκε κυρίως από τη χρήση φυσικού αερίου.
Οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα δώσουν 84.007 MWh ενώ οι ΑΠΕ έχουν μικρότερη συμμετοχή με 65.476 MWh όταν πέρυσι οι ΑΠΕ είχαν δώσει παραπάνω 20.000 MWh και οι μονάδες φυσικού αερίου ήταν λιγότερες κατά 22.000 MWh.
Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα των αιολικών πάρκων στα τέλη Ιουνίου ανήλθε σε 4.935 MW από 4.682,9 ΜW που ήταν στα τέλη του 2022.
Από το 2010 μέχρι σήμερα τα αιολικά πάρκα έχουν πενταπλασιάσει την παραγωγική τους ικανότητα σε MW.
Από τα 1340 σήμερα «αγγίζουν» τα 5.000 MW.
Παρότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή τους στην παραγωγή ενέργειας το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα παραγωγής.
Πλέον οι ΑΠΕ καλύπτουν το 50% της παραγωγής σε ενέργεια και το υπόλοιπο 35% με 40% είναι προϊόν εισαγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου.
Οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά δηλαδή οι ανεμογεννήτριες ρίχνουν το κόστος ανά MWh διότι αξιοποιούν τον ενέργεια που παράγει ο αέρας.

Τα πιο δύσκολα από το Σεπτέμβριο για τα νοικοκυριά

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από τα τιμολόγια ρεύματος, διότι οι προμηθευτές αναμένεται να δίνουν τιμές υψηλότερες σε σχέση τις τρέχουσες χρεώσεις, διότι από τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο κύκλος της προστασίας των καταναλωτών και των επιδοτήσεων των τιμολογίων του ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης