Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) έριξε τις τιμές αποθήκευσης ενέργειας - Ήταν χαμηλότερες κατά 70%

H HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) έριξε τις τιμές αποθήκευσης ενέργειας - Ήταν χαμηλότερες κατά 70%
Οι προσφορές συνολικά 12 εταιρειών κυμάνθηκαν από 33.948 ευρώ ανά MWh έως 64.112 ευρώ.
«Σάρκα και οστά» παίρνει η αποθήκευση ενέργειας με συσσωρευτές στην Ελλάδα χάρη στη μητρική εταιρεία HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε), την Intrakat, τη Mytilineos και άλλες εννέα εταιρείες οι οποίες έδωσαν τιμές χαμηλότερες έως 70% από την αρχική τιμή που είχε προσδιοριστεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που ήταν οι 115.000 ευρώ ανά MWh ανά έτος για την συνολική κατασκευή 400 MW αποθήκευσης.
Οι προσφορές συνολικά 12 εταιρειών κυμάνθηκαν από 33.948 ευρώ ανά MWh έως 64.112 ευρώ.
Η HELLNiQ Energy μέσω τη θυγατρικής της εταιρεία HELLENiQ RENEWABLES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έβαλε τις πιο χαμηλές τιμές με τον πήχη κόστους για την αποθήκευση ενέργειας να διαμορφώνεται στα 49.748,18 ευρώ ανά MWh ανά έτος.
Το κόστος αποθήκευσης ενέργειας με βάση τη μέση τιμή διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά MW από 278 ευρώ ανά MWh που είχε προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στην εκκίνηση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν θα δημιουργηθούν …ουρανοκατέβατα κέρδη

Η ΡΑΑΕΥ έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν …ουρανοκατέβατα κέρδη και οι συμμετέχοντες θα λάβουν μία τιμή που θα ανταποκρίνεται στο κόστος.
Η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για τους συμμετέχοντες και οι προσφερόμενες τιμές από την χαμηλότερη της HELLENiQ σε σχέση με την υψηλότερη η ποσοστιαία διαφορά ανήλθε στο 150%.
Η μεγάλη απόσταση από τη χαμηλότερη τιμή έως την υψηλότερη είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη διαδικασία 75 εταιρείες ανάμεσα τους η «Τέρνα Ενεργειακή» και η Χ.Ρόκας.

Οι χαμηλές τιμές της HELLENiQ ENERGY

Η αποθήκευση ενέργειας βρήκε στήριγμα στην HELLENiQ ENERGY η οποία αναμένεται να υλοποιήσει τα αντίστοιχα έργα σε όμορα γεωτεμάχια εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη.
Η προοπτική διαμορφώνει χαμηλότερο κόστος για την επένδυση διότι εφαρμόζονται τακτικές οικονομίας κλίμακας όπως η διασύνδεση της αποθηκευμένης ενέργειας με το δίκτυο ενέργειας.
Η HELLENiQ RENEWABLES κατέθεσε τρεις προσφορές.
Η πρώτη για 100 MWh με τιμή 33.948 ευρώ ανά MWh ανά έτος, η δεύτερη για 50 MW με τιμή 39.956 και για 50 MW με τιμή τα 49.885 ευρώ ανά MWh. Να σημειωθεί ότι οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Οι καταναλωτές ως χρήστες της αποθηκευμένης ενέργειας των 411 MW είναι σχετικά μικρής δυναμικότητας καθώς οι ημερήσιες ανάγκες των νοικοκυριών κυμαίνεται από 90.000 MWh έως 130.000 MWh.
H τιμή των 120 ευρώ ανά MWh ως μέση τιμή κόστους ανταποκρίνεται στην τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή που κινείται πάνω από τα 100 ευρώ ανα MWh ανά μήνα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Σταδιακά το κόστος αποθήκευσης χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας θα μειώνεται με στόχο η μέση τιμή αποθήκευσης να είναι πιο χαμηλή τιμή σε σχέση με την τρέχουσα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται άμεσα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης