Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπεγράφη η ΑΕΠΟ για την Διώρυγα GAS - Εντείνεται η διαμάχη για τον αγωγό Πάτημα – Λιβαδειά

Υπεγράφη η ΑΕΠΟ για την Διώρυγα GAS - Εντείνεται η διαμάχη για τον αγωγό Πάτημα – Λιβαδειά

Η κατασκευή του αγωγού Πάτημα – Λιβαδειά προϋπολογισμού περίπου 140 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Motor Oil, θα διασφαλίσει τη λειτουργία μιας δεύτερης πύλης εισόδου LNG στο νότιο τμήμα της χώρας

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η διαμάχη Motor Oil και ΔΕΣΦΑ με επίκεντρο τον αγωγό Πάτημα – Λιβαδειά, ο οποίος θα συνδέει το FSRU Διώρυγα Gas με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, ο όμιλος Βαρδινογιάννη συνεχίζει την ωρίμανση του έργου, εξασφαλίζοντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, βάσει της μελέτης που είχε υποβάλλει τον περασμένο Ιανουάριο.

Η σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της “Διώρυγα GAS” στο Σουσάκι Κορινθίας υπεγράφη χθες από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ).

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου. Nα θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) επί του προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς (ΕΣΦΑ) 2023-2032 η Motor Oil έχει προτείνει να μην αποτελεί η λήψη της επενδυτικής απόφασης προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του αγωγού, μήκους 100 χιλιομέτρων από τον ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα, έχει ζητήσει και μεταφορά της ημερομηνίας ένταξης του αγωγού στο σύστημα το 2025, αντί του 2027 που έχει προτείνει ο Διαχειριστής, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εμπορική λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (Floating Storage and regasification Unit -FSRU).

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης