Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Σκυλακάκης συμπλέει με τις απαιτήσεις των εταιρειών και προμηθευτών ενέργειας

Ο Σκυλακάκης συμπλέει με τις απαιτήσεις των εταιρειών και προμηθευτών ενέργειας
Θέτει ως προτεραιότητα  την πάταξη των στρατηγικών  κακοπληρωτών - Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των  καταναλωτών
Σχετικά Άρθρα
Προτεραιότητα στα «καυτά» θέματα που απασχολούν τους προμηθευτές ενέργειας  δίνει  η νέα  πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη σε κάθε δημόσια εμφάνιση του  να μιλά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και για τις ρευματοκλοπές.
Δύο θέματα που «καίνε» τους προμηθευτές διότι έχουν απώλεια εσόδων με τον υπουργό να σπεύδει να δώσει άμεσα λύση.
 Ήδη έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να κάνει εισήγηση για  αλλαγές στον Κανονισμό Προμήθειας  Ηλεκτρικής Ενέργειας που αφορούν την αλλαγή παρόχου.
Ο Κανονισμός «μυρίζει» αναχρονισμό για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενώ δεν  γίνεται καμία νύξη για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής η οποία θα επανέλθει από το νέο έτος  όπως και τα δικαιώματα που παρέχει ο σημερινός κανονισμός στους προμηθευτές  ενέργειας αφού μπορούν να καταργήσουν τα συμβόλαια  με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου παρότι ο καταναλωτής είχε υπογράψει συμβόλαιο ενός και δύο ετών με την εταιρεία.
Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης θέλει να αλλάξει τον Κανονισμό για να πιάσει  τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές με την πολιτική ηγεσία να ξεχνά ότι το αίτημα των προμηθευτών να μη μπορούν να μετακινηθούν οι καταναλωτές που έχουν χρέη σε άλλον πάροχο κατέπεσε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Οι προμηθευτές είχαν προσφύγει στο ΣτΕ  το οποίο με απόφασή του θεωρεί  ότι η απαγόρευση μετακίνησης των καταναλωτών είναι ενάντια στον ελεύθερο ανταγωνισμό, ξεπερνώντας νομικά τον σκόπελο της οφειλής.
 Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές σε μία άτυπη συμφωνία έβαλαν ως όρο η αποδοχή  ενός πελάτη από μία άλλη εταιρεία  έχει  ως προϋπόθεση να έχει εξοφλήσει τον τελευταίο λογαριασμό του προηγούμενου παρόχου.
Οι  καταναλωτές μετακινούνται ελεύθερα από τον έναν πάροχο  στον άλλον αφήνοντας ανεξόφλητο τον τελευταίο λογαριασμό που δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ διότι όταν η οφειλή είναι υψηλότερη ο πάροχος θα ζητήσει τη διακοπή της παροχής  που δεν επιτρέπει την μετακίνηση αν δεν εξοφληθεί το χρέος.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θέτει επιπλέον το θέμα των ρευματοκλοπών που όπως λέει ο  ο υπουργός  η αξία τους αντιστοιχεί στο 4% ανά λογαριασμό.
Ωστόσο ο υπουργός ξεπερνά  το γεγονός ότι οι απώλειες ενέργειας του δικτύου ανέρχονται στο 10% και  πληρώνονται ανά λογαριασμό.

Ψιλά γράμματα η προστασία των καταναλωτών για το ΥΠΕΝ


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές  προς τους προμηθευτές ενέργειας εκτιμάται ότι φθάνουν τα 500 εκατ.  ευρώ  με τον  ΥΠΕΝ να θέλει να βάλει σε εφαρμογή  τον Ενεργειακό «Τειρεσία» ενώ  βάζει σε δεύτερη μοίρα  την προστασία των καταναλωτών από τους προμηθευτές από τα δυσνόητα προγράμματα που πωλούν « φθηνά»  τιμολόγια. Το ΥΠΕΝ δεν υπολογίζει τα τεράστια έσοδα που έχουν  οι πάροχοι από τα μηνιαία  πάγια που φθάνουν έως τα 5 ευρώ το μήνα ανά λογαριασμό που ανεβάζει το κόστος  της KWh. Ακόμη   την  πολιτική  ηγεσία  του ΥΠΕΝ  δεν την απασχολεί η τελική  τιμή  ανά KWh όταν οι χρεώσεις  για τα λειτουργικά  κόστη των προμηθευτών  κυμαίνονται από 30 έως 40 λεπτά ανά KWh.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης