Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 4 δισ τον χρόνο ο λογαριασμός για την πράσινη μετάβαση - Τι προβλέπει η νέα Οδηγία για την περίοδο 2025 - 2030

Στα 4 δισ τον χρόνο ο λογαριασμός για την πράσινη μετάβαση - Τι προβλέπει η νέα Οδηγία για την περίοδο 2025 - 2030
Νέα προγράμματα επιδοτήσεων μελετά η κυβέρνηση - Μετά το 2026 η εφαρμογή τους
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% έως το 2030 αποτελεί πλέον δεσμευτικό στόχο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εντός του επομένου εικοσαήμερου ενεργοποιείται η νέα Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση. Στην περίπτωση της χώρας μας και με βάση τα στοιχεία του τελευταίου σχεδίου του ΕΣΕΚ ο στόχος που τίθεται επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή έως και το 2030 την τελική ενεργειακή κατανάλωση στα 15,4 περίπου εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του έτους 2021.
Αυτό σημαίνει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 5% έως 7% συγκριτικά με το σενάριο αναφοράς του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο την περίοδο 2025-2030 για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή την εξοικονόμηση και αποδοτικότερη χρήση ενέργειας, φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών.
Αυτό προβλέπει το σχέδιο αναθεώρησης του ΕΣΕΚ και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητεί νέα προγράμματα επιδοτήσεων για αντλίες θερμότητας, ενεργειακά αποδοτικότερες ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κ.ά. Νέα προγράμματα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το 2026 οπότε και τελειώνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης