Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τη HelleniQ Energy προσδοκούν τα νοικοκυριά

Σε επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης από τη HelleniQ Energy προσδοκούν τα νοικοκυριά
Η διοίκηση της HelleniQ Energy σκέπτεται να παρέμβει στην τιμή με επιδότηση στην αντλία από τα πρατήρια της EKO
Στην HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ελπίζουν οι καταναλωτές για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που θα κυκλοφορήσει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,5 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρατηριούχων.
Πρόκειται για τιμή ρεκόρ στην αντλία η οποία αναμένεται να κρατήσει μακριά τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της HelleniQ Energy σκέπτεται να παρέμβει στην τιμή με επιδότηση στην αντλία από τα πρατήρια της EKO, όπως έκανε και πέρυσι που κράτησε την επιδότηση για περισσότερους από τρείς μήνες.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν πριν τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Αξιόπιστη πηγή μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή λίγες ημέρες και παράλληλα μας τροφοδότησε να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας για παρέμβαση στην τιμή χωρίς ωστόσο να μάς διαβεβαιώνει με βεβαιότητα καθώς η πορεία του «μαύρου χρυσού» είναι σε ανοδική πορεία στη διεθνή αγορά η οποία στην πράξη μπορεί να ακυρώσει μία αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Σε δυο μήνες η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε έως 38%

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά 33% σε διάστημα δύο μηνών από τον Ιούλιο μέχρι χθες.
Η τιμή του είναι 96 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 0,45%.
Η τιμή του Crude Oil ενισχύθηκε κατά 38% σε διάστημα δύο μηνών καθώς από τα 67 δολάρια εκτοξεύτηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι.
Η άνοδος της διεθνής τιμής ενισχύεται από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου η οποία χθες διαμορφώθηκε στο 1,054 δολάρια ανά 1 ευρώ όταν πριν από δύο μήνες η ισοτιμία ήταν στο 1,12 δολάρια ανά 1 ευρώ.
Οι εγχώριοι καταναλωτές μέχρι πρότινος είχαν ως ασπίδα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου το οποίο μετά την άνοδο του βασικού επιτοκίου ενισχύεται καθιστώντας τα προϊόντα σε δολάρια πιο ακριβά όταν αγοράζονται με ευρώ.

Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ ρίχνει την τιμή του στο 1,26 ευρώ το λίτρο

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) θεωρεί ότι πρέπει να γίνει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.
Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η Κυβέρνηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θεωρεί ορθό και δίκαιο να δοθεί αναλογικά στην αντλία, όπου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανά λίτρο.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η τιμή στην αντλία θα μειωθεί, ελαφρύνοντας άμεσα τον καταναλωτή, ενώ η ενδεχόμενη, με τα σημερινά δεδομένα, τιμή έναρξης σε επίπεδα 1,50 ευρώ ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.
Ο καταναλωτής θα πληρώνει άμεσα λιγότερα χρήματα, χωρίς την κουραστική αναμονή της προσδοκώμενης επιστροφής κάποιου ποσού.
Επισημαίνει ότι είναι ευρέως γνωστό ότι επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν όχι μόνο εκείνοι που πραγματικά έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και εκείνοι οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και η Κυβέρνηση.

Η έκπτωση στην αντλία

Εφαρμόζοντας λοιπόν την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του αποτυχημένου συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».
Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης για το ΑΓΑΘΟ της θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ΕΦΚ και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει πακέτο μέτρων για τους ενεργειακά ευάλωτες δηλαδή για τα νοικοκυρά που δίνουν μεγάλο μέρος του μισθού τους για την θέρμανση του Χειμώνα αλλά και για τους οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
Η άσκηση για το ΥΠΕΝ καθίσταται δύσκολη.
Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο οποίο εντάσσονται τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης