Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Φωτιά» πήραν τα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου 2023 κατέγραψαν αύξηση έως 50%

«Φωτιά» πήραν τα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου 2023 κατέγραψαν αύξηση έως 50%
Οι εισαγωγές ρεύματος μειώθηκαν στο 11% από 22% που ήταν πριν από 24 ώρες
Τα «ατίθασα παιδιά» της ενέργειας ρίχνουν λάδι στη φωτιά των τιμολογίων ρεύματος του Νοεμβρίου αφού αυξήθηκαν έως 50% χάρη στις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ που ετοιμάζει το νέο πλαίσιο των τιμολογίων δίνοντας απεριόριστες ευκαιρίες για κέρδη.
Η Ελλάδα όταν μειώνει τις εισαγωγές ρεύματος η τιμή της MWh εκτοξεύεται στα ύψη όπως έγινε χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η τιμή της είχε άνοδο κατά 80% σε μία ημέρα.
Η χονδρεμπορική τιμή της ανήλθε στα 138,42 ευρώ από 76,62 ευρώ που ήταν μία μέρα νωρίτερα. Σημαντική άνοδο καταγράφτηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε αλλά η εγχώρια αγορά ενέργειας διατήρησε την πρωτιά με την υψηλότερη τιμή.
Στην άνοδο της τιμής συνέβαλε η μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ που έπεσε στο 23,27% για σήμερα Δευτέρα από 41,24% που ήταν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.
Για τις μονάδες φυσικού αερίου η παραγωγή ενέργειας ανέβηκε στο 41,52% με 58.209 MWh όταν οι ΑΠΕ θα δώσουν μόλις 32.269 MWh.

Οι εισαγωγές ρεύματος μειώθηκαν στο 11% από 22% που ήταν πριν από 24 ώρες.

Το 40% της παραγωγής ενέργειας μπορεί να εκτινάξει την τιμή κατά 80% όταν οι υπόλοιποι παραγωγοί με ποσοστό 60% δεν μπορούν να συγκρατήσουν την άνοδο της τιμής.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή του Οκτωβρίου κινείται πιο χαμηλά.
Ωστόσο η μέση χονδρεμπορική τιμή του Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 111 ευρώ ανά MWh από 116 ευρώ ανά MWh που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Τα νέα τιμολόγια του Νοεμβρίου ενισχύθηκαν από 9% έως 50%
Την περασμένη Παρασκευή οι 15 προμηθευτές ενέργειας έδωσαν στη δημοσιότητα τα νέα τιμολόγια του Νοεμβρίου που είναι αυξημένα έως 50%.
Η αναζήτηση ενός ισορροπημένου τιμολογίου είναι Γολγοθάς για τα 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία παραμένουν στο ίδιο πάροχο χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μηνιαίο τιμολόγιο.
Ακόμη και η ΔΕΗ η οποία παρέχει οικιακό ρεύμα σε 6 στα 10 νοικοκυριά ανέβασε κατά 9,6% το τιμολόγιο του Νοεμβρίου.
Από 0,155 ευρώ ανά KWh του Οκτωβρίου ανήλθε στα 0,1700 τον Νοέμβριο.
Παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 350 Kwh το Νοέμβριο θα πληρώσει 59,5 ευρώ μόνο την αξία του ρεύματος από 54,25 ευρώ του Οκτωβρίου.

Έρχονται υψηλά κέρδη για τους προμηθευτές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλάκακη στρώνει το χαλί με τα νέα τιμολόγια που συντηρούν την κερδοφορία των προμηθευτών καθώς υποχρεώνει τους καταναλωτές που δεν αλλάζουν πρόγραμμα να τους εντάσσει ο προμηθευτής στο πρόγραμμα το οποίο θα επιλέγει ο ίδιος.
Ο υπουργός δεν έχει διατυπώσει την προσδοκία του αλλά ελπίζει ότι οι προμηθευτές θα εντάσσουν τα νοικοκυριά και πελάτες τους στο φθηνότερο πρόγραμμα από τα πολλά που έχουν ενώ τα ακριβά τιμολόγια θα τα επιλέγουν μόνα τους τα νοικοκυριά (!)
Ο «φρέσκος» υπουργός στο τομέα της Ενέργειας αποφασίζει με τον κανόνα που λέει κάποιοι πρέπει να πληρώνουν και κάποιοι άλλοι να κερδίζουν.
Οι αποδείξεις περιλαμβάνονται στους πίνακες που αναρτά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κάθε μήνα με τα τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας τα οποία είναι αυξημένα.
Το πρόγραμμα χωρίς πάγιο
Πάροχος με τιμολόγιο 0,080 ευρώ τον Οκτώβριο αναπροσάρμοσε την τιμή στα 0,12 ευρώ ανά Kwh σημειώνοντας άνοδο κατά 50%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει μηνιαίο πάγιο με αποτέλεσμα η τελική τιμή να είναι «καθαρή».
Αντίθετα άλλοι προμηθευτές ανεβάζουν την τιμή της Kwh σε πιο χαμηλά επίπεδα αλλά δεν λένε ότι έχουν μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ το οποίο αυξάνει την τελική τιμή της KWh.

Οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να τα ξέρουν όλα. Φτάνει να πληρώνουν.

Οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν ούτε υπολογίζουν το πάγιο στη τελική χρέωση αλλά οι προμηθευτές που το υπολογίζουν βλέπουν να αυξάνονται τα ταμειακά τους έσοδα και τα κέρδη τους.
Το θέμα του παγίου δεν έχει απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αλλά τους 15 προμηθευτές ενέργειας τους ικανοποιεί διότι κάθε μήνα μοιράζονται 300 εκατ. ευρώ ανάλογα με την πελατειακή τους βάση και παράλληλα ανεβάζουν τα τιμολόγια.
Δηλαδή έχουν δύο ροές εσόδων.
Είναι ο δεύτερος κλάδος που έχει πάγιο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θεωρούν ότι τα πάγια των τιμολογίων ρεύματος καθιστούν πιο ελκυστικό τον κλάδο για επενδύσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης