Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο ΥΠΕΝ ποντάρει σε μια "εκούσια" διακοπή του ρωσικού αερίου - Το take or pay της ΔΕΠΑ ο μεγάλος πονοκέφαλος

Γιατί ο ΥΠΕΝ ποντάρει σε μια
Το take or pay της ΔΕΠΑ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αναζητούνται λύσεις
Καθώς εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας-Βουλγαρίας, αν τελικά ο βουλγαρικός νόμος εγκριθεί από την Κομισιόν και τεθεί σε ισχύ, επιβάλλοντας επιβάρυνση 10 ευρώ/MWh στην ρωσική Gazprom, και αν με ευθύνη της Gazprom διακοπούν οι ροές προς την Ελλάδα, αυτό, θα είναι μια εξέλιξη που… η ελληνική πλευρά θα δεχτεί με ανακούφιση.
Ο λόγος όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης είναι, γιατί θα μειώσει το βάρος για τον εθνικό προϋπολογισμό που δημιουργεί το υψηλό κόστος του take or pay της ΔΕΠΑ. Της υποχρέωσης δηλαδή που έχει η εταιρεία να πληρώνει κάθε χρόνο για 2 bcm φυσικό αέριο στην Gazprom είτε το χρειάζεται είτε όχι, σύμφωνα με το μακροχρόνιο συμβόλαιο.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης λοιπόν όχι μόνο δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη παύση των ροών του ρωσικού αερίου αλλά ίσως και να την εύχεται. Αρκεί βέβαια να γίνει με ευθύνη της Gazprom. Ο υπουργός τόνισε ότι το ρωσικό αέριο η Ευρώπη επιδιώκει να το περιορίσει και ενώ στην Ευρώπη έχει μειωθεί από το 40%της αγοράς στο 9% στην Ελλάδα το ποσοστό του παραμένει υψηλό στο μίγμα της αγοράς, εκτιμάται από 30-40% της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης