Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υψηλού ρίσκου η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Η στρατηγική της ΔΕΠΑ

Υψηλού ρίσκου η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο - Η στρατηγική της ΔΕΠΑ
H διασφάλιση της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με σταθερά χαμηλές τιμές είναι πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε
Κρίσιμο αναδεικνύεται το ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου σε μια περίοδο, που φαινομενικά η η διασφάλιση της προμήθειας ελέγχεται, την ίδια ώρα που οι τιμές του συμβολαίου ΤΤF κινούνται οριακά στα επίπεδα των 50 ευρώ/ MWh.
Από την άλλη πλευρά ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η απόφαση της Βουλγαρίας να φορολογήσει το ρωσικό αέριο, η νομιμότητα της οποίας αναμένεται να κριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσεχές δεκαήμερο αλλά και το γεγονός ότι οι όγκοι του ρώσικου αερίου παραμένουν υψηλοί στην ελληνική αγορά, ξεπερνώντας το 40% καταδεικνύουν ότι η αγορά αυτή βασίζεται σε ευαίσθητες ισορροπίες και μπορεί να καταστεί ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες.

Παράλληλα η αύξηση του κόστους από το take or pay της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους Ρώσους, εύλογα απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το κόστος ύψους 350 - 400 εκατ ευρώ θα το επωμισθεί ο προϋπολογισμός. Η ΔΕΠΑ έχει οργανώσει την στρατηγική της που βασίζεται στο κόστος των προμηθειών του συνόλου της αγοράς και προετοιμάζεται για τον τελικό γύρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΔΕΠΑ μπορεί να επιτύχει ένα αποτέλεσμα που θα της δώσει σημαντικά περιθώρια αποσυμπίεσης, καθώς η σύμβαση με την Gazprom διαρκεί μέχρι το 2026.

Ο παρών σχεδιασμός προβλέπει προσφυγή στην διαιτησία, αν δεν ευοδωθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων. Τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ θα βασισθούν, στο ότι δεν μπορεί να πληρώνει υψηλότερα τιμήματα, όταν ανταγωνιστές εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης