Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Σκυλακάκης κάνει marketing: Από τον αέρα, τον ήλιο και την τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται το φθηνό τιμολόγιο

Ο Σκυλακάκης κάνει marketing: Από τον αέρα, τον ήλιο και την τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται το φθηνό τιμολόγιο
Το κράτος μαζεύει 5 δισ. ευρώ το χρόνο από φόρους στην ενέργεια
To ρόλο του διευθυντή marketing διεκδικεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος «οργώνει» τις τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές όπως και τις ραδιοφωνικές για την προώθηση των νέων πολύχρωμων τιμολογίων.
Χθες βρέθηκε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαϊ.
Ο υπουργός ως «πωλητής» εταιρείας ενέργειας λέει ότι ο κόσμος δεν ξέρει ποιος είναι ο φθηνότερος παρόχος, γιατί όπως επισημαίνει ο ίδιος έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αν δεν …έχει την τιμή ανά κιλό όπως έχουν τα σούπερ μάρκετ στα δικά τους προϊόντα , δεν μπορεί να βγάλει άκρη.
Ο υπουργός ισχυρίζεται ότι με το πράσινο τιμολόγιο το οποίο θα έχουν όλοι πάροχοι θα είναι συγκρίσιμο το ένα τιμολόγιο με το άλλο αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σύγκριση θα είναι εύκολη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα τιμολόγια ευανάγνωστα και μη αναγράφουν την κατανάλωση του μήνα όπως και το κόστος ανά KWh.
Η τρέχουσα μορφή των τιμολογίων δίνει την πληροφορία στον ενδιαφερόμενο με την τιμή χρέωσης ανά KWh εκφρασμένη σε ευρώ.

Η πολιτική της έκπτωσης συνέπειας είναι πιο ισχυρή από το πράσινο τιμολόγιο

Σήμερα η αγορά των τιμολογίων ρεύματος έχει εντάξει την πολιτική συνέπειας ζητώντας απλά να πληρωθεί ο λογαριασμός εμπρόθεσμα.
Ο καταναλωτής που αξιοποιεί το μέτρο της συνέπειας μπορεί να ρίξει την αρχική τιμή της KWh έως και 45%.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ αντί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παροχων με την πολιτική της συνέπειας με απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, προβάλει το πράσινο τιμολόγιο.
Η νέα διάταξη των τιμολογίων βγάζει από το «κάδρο» την επιβράβευση και εστιάζει σε ένα πράσινο τιμολόγιο, για το οποίο ο ίδιος υπουργός λέει ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό αλλά είναι σε πλήρη αδυναμία να προσδιορίσει αν θα είναι φθηνότερο ή ακριβότερο σε σχέση με τη σημερινή διάταξη των τιμολογίων.

Το φθηνό ρεύμα εξαρτάται από το δυνατόν αέρα

Η τιμή της KWh για το πράσινο τιμολόγιο σύμφωνα με τον υπουργό θα εξαρτηθεί από τα φυσικά φαινόμενα όπως είναι ο δυνατός αέρας, ο ήλιος, τα σύννεφα όπως και η τιμή του φυσικού αερίου με τον υπουργό να έχει εκτός της ατζέντας αναμόρφωσης των τιμολογίων την τελική λιανική τιμή της KWh.

Ο υπουργός σχεδιάζει χωρίς τους καταναλωτές

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Ελληνικό Σύνδεσμο προμηθευτών Ενέργειας, οι οποίοι του εξέθεσαν τις απόψεις του κλάδου στην αναμόρφωση των τιμολογίων, έχοντας ως βασικό θέμα το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας το οποίο αφορά στο δικαίωμα του προμηθευτή να ζητήσει την διακοπή της παροχής ενέργειας στο νοικοκυριό που άλλαξε πάροχο και άφησε στον προηγούμενο έναν απλήρωτο λογαριασμό.

Το ΣτΕ προστάτευσε τα νοικοκυριά

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας όρθωσε τείχος προστασίας στους καταναλωτές που για χάρη του ανταγωνισμού επιτρέπει την μετακίνηση σε άλλον πάροχο χωρίς το δικαίωμα της διακοπής του ρεύματος.
Οι προμηθευτές τα τρία τελευταία χρόνια δίνουν μάχη να ρίξουν τον «τοίχο».
Η ΡΑΑΕΥ με το θέμα ασχολείται για τρίτη φορά αναμορφώνοντας το άρθρο αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη.
Το ΥΠΕΝ με πλήρη δικαιοδοσία στον Κανονισμό Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν προτίθεται να κάνει παρεμβάσεις σε δικαιώματα των παρόχων που είναι σε βάρος των καταναλωτών.

Τι δεν λέει ο υπουργός - Οι φόροι στην ενέργεια

Ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Θόδωρος Σκυλακάκής «έτριβε» τα χέρια του από ικανοποίηση από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της Ενέργειας που μόνο το 2022 συνεισέφερε το ποσό των 4,1 δις ευρώ και μαζί με το ΦΠΑ, τα συνολικά έσοδα από την ενέργεια ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.
Ως υπουργός ΥΠΕΝ δεν ανοίγει το θέμα του τελωνειακού φόρου ο οποίος είναι τετραπλάσιος από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας.
Με το κράτος να αγωνιά για ετήσια έσοδα από 4 έως 5 δισ. ευρώ από την ενέργεια είναι σχετικά δύσκολο να γίνει φθηνό το τιμολόγιο ρεύματος των νοικοκυριών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης