Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πράσινη μετάβαση ή πράσσειν άλογα; - Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο τριπλάσιος από αυτόν στο … μαζούτ

Πράσινη μετάβαση ή πράσσειν άλογα; - Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο τριπλάσιος από αυτόν στο … μαζούτ
Η κρατική μηχανή που δίνει μάχη για να πιάσει υψηλούς στόχους για την μετάβαση της Οικονομίας στην πράσινη εποχή έχει αφήσει λειτουργεί ο υψηλός Ε.Φ.Κ ενάντια στη χρήση ενός πιο καθαρού καυσίμου
Μία ξεχασμένη διάταξη τελωνειακού χαρακτήρα εμποδίζει τις βιομηχανικές επιχειρήσεις να αφήσουν πίσω τους τη χρήση του μαζούτ και να περάσουν στο πιο «καθαρό» καύσιμο που είναι το LNG .
Ο κ. Αλέξανδρος Λαγάκος Chief Operating Officer της εταιρείας Blue Grid Gas & Power SA στο διήμερο συνέδριο της ΙΕΝΕ με θέμα η «Ενέργεια και Ανάπτυξη» αποκάλυψε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για ετήσιες καταναλώσεις κάτω από τις 10.000 MWh είναι πιο ευνοϊκός για τη χρήση μαζούτ στη βιομηχανία σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) του Φυσικού Αερίου.
Η κρατική μηχανή που δίνει μάχη για να πιάσει υψηλούς στόχους για την μετάβαση της Οικονομίας στην πράσινη εποχή έχει αφήσει λειτουργεί ο υψηλός Ε.Φ.Κ ενάντια στη χρήση ενός πιο καθαρού καυσίμου.

Η χρήση φυσικού αερίου έχει Ε.Φ.Κ 5,4 ευρώ ανά Mwh ενώ στη χρήση του μαζούτ ο ΕΦΚ διαμορφώνεται στο 1,6 ευρώ ανά MWh

Ο κ. Λαγάκος σχολίασε ότι θα έπρεπε να συμβαίνει
ακριβώς το αντίθετο ενισχύοντας τη χρήση του καθαρού καυσίμου αλλά η  τελωνειακή διάταξη δεν συμβάλει στην αντικατάσταση του ρυπογόνου μαζούτ σε σχέση με το LNG.
Η εταιρεία Blue Grid Gas & Power SA είναι σε θέση να προσφέρει καθαρό καύσιμο με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ναυτιλία αλλά και στις μεταφορές.
Η εταιρεία διαθέτει 100 πρατήρια και μπορεί να εφοδιάζει μονάδες που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο διότι οι μονάδες είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο.
Πρόσφατα ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της την εταιρεία «Κολιός» και την «ΕΠΑΚ».
Αναφερόμενος στο κόστος μετατροπής ενός καυστήρα που καίει μαζούτ για τη χρήση φυσικού αερίου έχει αρκετές παραμέτρους και η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή για τον προσδιορισμό του κόστους μετατροπής.
Ωστόσο τόνισε ότι η αλλαγή θα φέρει οφέλη στη βιομηχανία διότι η χρήση του Φ/Α θα μειώσει κατά 84000 τόνους CO2 που καθιστά συμφέρουσα την μετατροπή ακόμη και όταν τα δύο προϊόντα έχουν την ίδια τιμή.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης