Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο ενόψει ΟΠΕΚ (26/11) - ΙΕΑ: Πλεόνασμα προσφοράς το 2024

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο ενόψει ΟΠΕΚ (26/11) - ΙΕΑ: Πλεόνασμα προσφοράς το 2024
Η προσφορά θα κινηθεί σε επαρκή επίπεδα ακόμη με νέες περικοπές στον ΟΠΕΚ+
Σχετικά Άρθρα
Με ελάχιστες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 21/11 οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση των μελών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή 26/11.
Η ομάδα παραγωγών ενδέχεται να συζητήσει την εμβάθυνση των περικοπών στην προσφορά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Τα μέλη του Οργανισμού έχουν ήδη συμφωνήσει να περιορίσουν την παραγωγή κατά περίπου 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd), ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% περίπου της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης και στην οποία περιλαμβάνεται η εθελοντική μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την Σαουδική Αραβία και κατά 300.000 βαρέλια από την Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παρουσιάσει ένα μικρό πλεόνασμα προσφοράς το 2024, ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές και το επόμενο έτος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα 21/11 στο Reuters ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκών αγορών και βιομηχανίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Προς το παρόν, ωστόσο, η αγορά πετρελαίου είναι ελλειμματική και τα αποθέματα μειώνονται «με γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο Toril Bosoni. «Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη μεταβλητότητα εάν υπάρξουν εκπλήξεις είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 0,08% στα 77,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 0,16% στα 82,45 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο «μαύρος χρυσός» απώλεσε συνολικά περίπου το 1% της αξίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης