Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία καταργεί τις επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος λόγω εκτροχιασμού των δημοσίων δαπανών

Η Γερμανία καταργεί τις επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος λόγω εκτροχιασμού των δημοσίων δαπανών
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν διατεθεί 31,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της Γερμανίας
Στην κατάργηση των επιδοτήσεων προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας προχωρά η Γερμανία.
Ειδικότερα, το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας της Γερμανίας, το οποίο βοήθησε τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος ενέργειας, θα κλείσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner στο δημόσιο ραδιόφωνο Deutschlandfunk την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν άλλες πληρωμές από αυτό κατά το επόμενο έτος» σημείωσε Lindner.
Ο αιφνιδιασμός της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει του απαραίτητους πόρους, καθώς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της περασμένης εβδομάδας, η οποία ανέτρεψε τα σχέδια προϋπολογισμού του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η δικαστική απόφαση άφησε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ένα κενό ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (66 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αυστηροί κανόνες της Γερμανίας για το χρέος δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ανακατανείμει χρήματα που είχε αρχικά δανειστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν τα όρια του χρέους είχαν ανασταλεί εκτάκτως.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν διατεθεί 31,2 δισ. ευρώ από το ταμείο, συμπεριλαμβανομένων 11,1 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των συνεπειών λόγω των τιμών του φυσικού αερίου και 11,6 δισ. ευρώ του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και 4,8 δισ. ευρώ για έκτακτη βοήθεια σε σχέση το φυσικό αέριο και 3,7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις των τελών δικτύου.

Lindner: Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ερωτηθείς στο ραδιόφωνο αν το κράτος θα παρέμβει για να καλύψει τις ενδεχόμενες υψηλές τιμές του φυσικού αερίου το επόμενο έτος, ο Lindner δήλωσε:
«Αυτό δεν είναι το αναμενόμενο.
Τέτοια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν όταν προκύψουν στην πραγματικότητα».
«Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την οικονομική σταθερότητα στις αρχές του επόμενου έτους. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αν ισχύσει το αντίθετο, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τότε», δήλωσε.
Η κυβέρνηση εισήγαγε το φρένο στις τιμές τον Μάρτιο του 2023 και το εφάρμοσε αναδρομικά για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο στόχος ήταν να αποτραπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της μετέεπειτα αύξησης των τιμών της ενέργειας και λόγω τους σχεδίου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης