Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΠΕΚ, έχασε τα 80 δολάρια το Brent

Υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΠΕΚ, έχασε τα 80 δολάρια το Brent
Οι αγορές αναμένουν τις κινήσεις του πετρελαϊκού καρτέλ
Σχετικά Άρθρα
Πτωτικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι τιμές πετρελαίου εν αναμονή αποφάσεων στον ΟΠΕΚ+, έχοντας υποχωρήσει συνολικά σχεδόν 20 δολάρια από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2023.
Ειδικότερα, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι σχετικό από τον Οργανισμό, το Reuters μετέδωσε νωρίτερα πως ο ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία) εξετάζει την εμβάθυνση των περικοπών παραγωγής.
Οι διεργασίες της -διαδικτυακής- συνάντησης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 30/11. Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνίας σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής με τους Αφρικανούς παραγωγούς. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμβιβασμός με τις δύο πλευρές.
Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη ανακοινώσει συνολικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά από βήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τη ρωσική μείωση των εξαγωγών κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, που λήγουν τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 0,90% στα 74,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 0,74% στα 79,98 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, το WTI κατέγραψε συνολικά απώλειες 0,7% και το Brent απώλειες 0,1% (πέμπτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης