Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό σοκ θα προκαλέσει ο OPEC+, σκληρή απάντηση στην COP28 για τα ορυκτά καύσιμα – Νέες περικοπές στην παραγωγή

Ενεργειακό σοκ θα προκαλέσει ο OPEC+, σκληρή απάντηση στην COP28 για τα ορυκτά καύσιμα –  Νέες περικοπές στην παραγωγή
Τα μέλη του OPEC θα πρέπει «να απορρίψουν προληπτικά οποιοδήποτε κείμενο ή φόρμουλα που επικεντρώνεται στην ενέργεια με τη μορφή των ορυκτών καυσίμων και όχι των εκπομπών ρύπων», είπε ο Γενικός Γραμματέας του πετρελαϊκού καρτέλ, Haitham Al Ghais
Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2023, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, ζήτησαν περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής τους επόμενους μήνες και πιέζουν τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι δύο χώρες περιορίζουν οικειοθελώς την παραγωγή τους για να περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες αργού.
Μια συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αυτόν τον μήνα ολοκληρώθηκε με τα μέλη να συμφωνήσουν να περιορίσουν την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και ορισμένες χώρες ήθελαν να δουν τις ποσοστώσεις τους να αυξάνονται.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αναρριχήθηκε 2% στα 75,55 δολάρια το βαρέλι.'
Το West Texas Intermediate αυξήθηκε επίσης κατά 2% στα 70,71 δολάρια το βαρέλι.
Τα κέρδη της Παρασκευής δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν μια εβδομαδιαία απώλεια για το πετρέλαιο, η οποία μειώθηκε περίπου κατά 5% τις τελευταίες πέντε ημέρες.
Μια ανησυχία είναι ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απότομων αυξήσεων των επιτοκίων.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος του OPEC, έχουν επίσης καταφέρει να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε την Παρασκευή (8/12) ότι η ομάδα κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του OPEC+ θα είναι έτοιμη να λάβει μια απόφαση εάν το απαιτήσει η κατάσταση της αγοράς.
Global Oil Prices Rebound Amid Supply Surplus Fears, December 2023
«Θα αναλύσουμε την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου και, εάν χρειαστεί, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις», είπε ο Novak στους δημοσιογράφους.
Ο OPEC + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε εθελοντικές περικοπές της προσφοράς συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd), συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υφιστάμενων εθελοντικών περικοπών της Σαουδικής και της Ρωσίας κατά 1,3 εκατομμύρια bpd για τη στήριξη της υποτονικής αγοράς πετρελαίου.
Ωστόσο, η απόφαση απέτυχε να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου: τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent και WTI βρίσκονται σε τροχιά πτώσης 4,4% και 4,7% για την εβδομάδα, αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες απώλειές τους σε πέντε εβδομάδες.
Τα σχόλια του Novak ακολούθησαν τον σκεπτικισμό στις αγορές πετρελαίου σχετικά με το εάν οι εθελοντικές περικοπές θα εφαρμοστούν πλήρως.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, κάλεσαν την Πέμπτη (7/12) όλα τα μέλη του OPEC+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές της παραγωγής για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας, λίγες μόνο μέρες μετά τη διστακτική συνάντηση της λέσχης παραγωγών.

Oil Prices Climb But Bearish Sentiment Remains Strong | OilPrice.com
COP28 για τα ορυκτά καύσιμα


Ο ανώτατος αξιωματούχος του OPEC προέτρεψε με επιστολή τα κράτη μέλη να απορρίψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες που θέτουν στο επίκεντρο τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο COP28 για το κλίμα.
Τα μέλη του OPEC θα πρέπει «να απορρίψουν προληπτικά οποιοδήποτε κείμενο ή φόρμουλα που επικεντρώνεται στην ενέργεια με τη μορφή των ορυκτών καυσίμων και όχι των εκπομπών ρύπων», είπε ο Γενικός Γραμματέας του πετρελαϊκού καρτέλ, Haitham Al Ghais στην επιστολή προς τα 13 μέλη του OPEC.
Οι συνομιλίες στη σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι εισέρχονται στη δεύτερη και τελευταία τους εβδομάδα και η βασική διαφωνία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι αν μπορούν ή όχι να δεσμευτούν στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
«Θα ήταν απαράδεκτο εκστρατείες με πολιτικά κίνητρα να θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία και το μέλλον των λαών μας» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC , δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα (4/12) ότι το βασίλειο δεν θα συμφωνήσει σε κείμενο που ζητά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Ο 
υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman επέμεινε ότι «δεν θα δεχόταν απολύτως» μια τέτοια φρασεολογία.
Infographic | The Big Question at COP28: Is It Time To Phase Out Fossil  Fuels?
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης