Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος γίνονται πιο δημοφιλή σε σχέση με το πράσινο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια

Τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος γίνονται πιο δημοφιλή σε σχέση με το πράσινο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια
Για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών απομένουν πέντε ημέρες για να αντιμετωπίσουν το νέο ενεργειακό τοπίο
Σχετικά Άρθρα
Με το …όπλο παρά πόδα η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τις τιμές ανά MWh να είναι έτοιμες προς …απογείωση εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Για τα εκατομμύρια των νοικοκυριών απομένουν πέντε ημέρες για να αντιμετωπίσουν το νέο ενεργειακό τοπίο που με …σοφία έφτιαξε ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης και την ίδια στιγμή τα προτρέπει να μην αγχώνονται ενώ συνεχίζει να προωθεί το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο όταν αποκτήσει τηλεοπτικό βήμα.
Για τα σταθερά τιμολόγια ακόμη δεν έχει …ενημερωθεί ο υπουργός παρότι ο ανταγωνισμός ανεβάζει στροφές στην κατηγορία.
Η ΕΛΙΝ με το πρόγραμμα Power On ! Blue Day δίνει σταθερή τιμή 0,149 ευρώ ανά KWh για ένα χρόνο.
Τα σταθερά τιμολόγια μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δημοφιλή.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς η οποία συνδυάζεται με μηνιαίο πάγιο τα 5 ευρώ. Η τελική λιανική τιμή ανά KWh διαμορφώνεται στα 0,159 ευρώ ανά KWh.
Βέβαια με την υπογραφή του συμβολαίου ανάμεσα στην εταιρεία και τον καταναλωτή δεν «κλειδώνει» η συμφωνία. . Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν να γράφεται πάνω στο συμβόλαιο ότι η προσφερόμενη τιμή δεν αλλάξει σε έξι μήνες όπως και η τιμή ανά KWh και η συμφωνία θα τηρηθεί στο ακέραιο για 12 μήνες.
«Χάρη» στα πολύχρωμα τιμολόγια του Θόδωρου Σκυλακάκη προμηθευτές και νοικοκυριά θα βρεθούν να παίζουν… ρουλέτα με τα νέα τιμολόγια.
Να σημειωθεί ότι τα σταθερά τιμολόγια έχουν μπει στο ραντάρ των νοικοκυριών τα οποία θέλουν να ξέρουν πόσο θα πληρώνουν το μήνα ανεξάρτητα από την πορεία των διεθνών εξελίξεων και της τιμής του φυσικού αερίου.
Τα νοικοκυριά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σταθερά τιμολόγια των προμηθευτών θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα χρόνο.
Στο ενδεχόμενο «πυρπόλησης» της τιμής του φυσικού αερίου εξαιτίας των προβλημάτων της ναυσιπλοΐας οι προμηθευτές ενέργειας θα κλυδωνιστούν έντονα από τις χαμηλές προσφερόμενες τιμές που έδωσαν ανά KWh.
Σε υψηλά επίπεδα η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στις 24 Δεκεμβρίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 87,1%, με τη Γερμανία στο 90,5%, τη Γαλλία στο 84,5% και την Ιταλία στο 83,5%.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η Βορειοδυτική Ευρώπη αναμένει ένα ζεστό ξεκίνημα στις αρχές του 2024 με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση ενέργειας και χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, μετά από έναν ζεστό Δεκέμβριο.
Επίσης, μια δύσκολη οικονομική προοπτική υποδηλώνει περιορισμένες δυνατότητες για σημαντική αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης στο εγγύς μέλλον.

Οι τιμές ανά MWh στην Αθήνα… σκαρφαλώνουν

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της MWh για σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 90,69 ευρώ ανά MWh ενισχυμένη κατά 3,86% Η χαμηλότερη τιμή που δέχθηκε η αγορά ήταν τα 35 ευρώ και η υψηλότερη τα 137,39 ευρώ ανά MWh. Πρόκειται γα τιμή ένδειξη των διαθέσεων των παραγωγών ενέργειας να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα στην αγορά των τιμολογίων ρεύματος.
Οι ανοδικές τάσεις της εγχώριας τιμολόγησης ανακόπηκαν χάρη στις εισαγωγές ρεύματος από τη Βουλγαρία. Συνολικά το εγχώριο σύστημα δέχθηκε εισαγωγές σε ποσοστό 31,45% με τις ποσότητες να φτάνουν τις 44.313 MWh.
Όταν η παραγόμενη ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου ανήλθε σε 40.232 MWh. Το «φάρμακο» κατά των κερδοσκοπικών κινήσεων είναι η χαμηλή ζήτηση σε ενέργεια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης