Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ μείωσε έως 42% την τιμή της KWh σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2023 - Τι έκαναν οι υπόλοιποι 13 προμηθευτές

Η ΔΕΗ μείωσε έως 42% την τιμή της KWh σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2023 - Τι έκαναν οι υπόλοιποι 13 προμηθευτές
Που βρίσκονται οι παγίδες στα τιμολόγια
Σχετικά Άρθρα
Ποδαρικό με φθηνά τιμολόγια ρεύματος έως 47%, κάνει το 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023.
Τα πολύχρωμα και τα τιμολόγια «σταυρόλεξο» του υπουργού ΥΠΠΕΝ Θόδωρου Σκυλακάκη μπορεί να έφεραν σύγχυση στα νοικοκυριά αλλά χάρη στη ΔΕΗ έγιναν πιο φθηνά λόγω της αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου και στις εισαγωγές ρεύματος.
Το πράσινο τιμολόγιο ή το ειδικό τιμολόγιο που καθιέρωσε το ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ οδήγησε την τιμή της Kwh στα 0,13635 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2024 από 0,170 ευρώ ανά KWh που αντιστοιχούσε στο τιμολόγιο Γ1 τον Δεκέμβριο, μειωμένο κατά 20%.
Το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα εντάξει το σύνολο σχεδόν των 5.586.881 μετρητών στην νέα κατηγορία χωρίς τα νοικοκυριά να κάνουν καμία κίνηση ενώ όσοι κάνουν επιλογή χρώματος τιμολογίου όπως το «μπλε», το «κίτρινο» και το «πορτοκαλί» που συνδέεται με την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή.
Το μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 0,179 ευρώ ανά KWh. Το «κίτρινο» με την ονομασία My HOME 4 All η τιμή της KWh διαμορφώθηκε στα 0,12653 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2024. Η τιμή του είναι χαμηλότερη κατά 42,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του Δεκεμβρίου 2023.
Η χαμηλή τάση αντιπροσωπεύει το σύνολο των νοικοκυριών με τη ΔΕΗ να κατέχει μερίδιο αγοράς στο 72,64% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το μήνα Σεπτέμβριο του 2023.
Οι υπόλοιποι 13 προμηθευτές μοιράζονται το 27,36% της αγοράς στη χαμηλή τάση που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 εκατομμύρια μετρητές.

Το κόλπο των ιδιωτών προμηθευτών με το ειδικό τιμολόγιο

Η αναζήτηση ενός πιο φθηνού τιμολογίου σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ  πρόκειται  για… ειδική διαδρομή στις ιστοσελίδες των παρόχων καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος και πολλά κλικ για να φθάσει κάποιος στο τέλος της διαδρομής. Οι ιδιώτες προμηθευτές διαμόρφωσαν ιστοσελίδες-«σταυρόλεξα» και η ποικιλία των προγραμμάτων που φθάνουν τα 74, χάνουν το κριτήριο της σύγκρισης με αυτά της ΔΕΗ καθώς δεν φέρουν τα «χρώματα» που έχει καθιερώσει το ΥΠΕΝ.
Η επιμονή ενός καταναλωτή να περιηγηθεί στις ιστοσελίδες των 13 προμηθευτών θα τον απογοητεύσει διότι όταν βρει το «ειδικό τιμολόγιο» θα διαπιστώσει ότι  η τιμή των 0,115 ευρώ ανά KWh οριακά χαμηλότερη από αυτή της ΔΕΗ έχει ως προϋπόθεση ο λογαριασμός να εξοφλείται στην ώρα του διότι σε αντίθετη περίπτωση η τιμή χρέωσης θα εκτινάσσεται στα 0,19 ευρώ ανά KWh.
Έτσι ο εντοπισμός ενός πιο φθηνού τιμολόγιο κρύβει «παγίδες» οδηγούν σε υψηλότερο τιμολόγιο όταν ο καταναλωτής χάσει την έκπτωση συνέπειας ενώ για τη ΔΕΗ δεν  υπάρχει  κανένας όρος στην τελική διαμόρφωση  της  τιμής ανά KWh.   
Πάντως το «μπλε» τιμολόγιο κινείται από τα 0,139 ευρώ ανά KWH και φθάνει έως τα 0,60 ευρώ. Πρόκειται  για την κατηγορία που διατηρεί σταθερή τιμή γα ένα χρόνο. Είναι πιθανό να αποτελέσει καταφύγιο για τα νοικοκυριά στην περίπτωση που οι τιμές της KWh εκτοξευθούν τους επόμενους μήνες

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης