Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πιο φθηνά τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου έως 12% - Η ΔΕΗ πιέζει για φθηνότερο ρεύμα από τους παρόχους

Πιο φθηνά τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου έως 12% - Η ΔΕΗ πιέζει για φθηνότερο ρεύμα από τους παρόχους
Ποιοι δεν θέλουν την αποκλιμάκωση των τιμών - Τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Πτώση της τιμής της KWh κατά 12,6% τον Φεβρουάριο δείχνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Η Τιμή Εκκαθάρισηςτης Αγοράς και γνωστή ως ΤΕΑ είναι ο βασικός πυλώνας διαμόρφωσης της τελικής τιμής ανά KWh του Φεβρουαρίο, όπως και οι εκπτώσεις που δίνουν προμηθευτές ενέργειας.
Οι προοπτικές μέχρι σήμερα είναι θετικές για τα 8 στα 10 νοικοκυριά που επέλεξαν το ειδικό τιμολόγιο - πράσινο των εταιρειών ενώ όσοι επέλεξαν το μπλε- σταθερό τιμολόγιο διαπιστώνουν ότι ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις σταθερές και τις κυμαινόμενες χρεώσεις.
Από την 1 έως στις 15 Ιανουαρίου η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώνεται σε 89,1 ευρώ ανά MWh όταν το Δεκέμβριο του 2023 ήταν στα 102 ευρώ.
Στην περίπτωση που σήμερα έβγαιναν οι χρεώσεις ανά KWH το κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ με την επωνυμία My Home 4 All θα ήταν στα 0,10916 ευρώ ανά KWh ή 109,16 ανά MWh από 0,12405 KWh ή 124,95 ανά MWh του Ιανουαρίου.

Η ΔΕΗ σιγά –σιγά πιέζει τον ανταγωνισμό για πιο χαμηλές τιμές στο ρεύμα

Το πράσινο – ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με τιμή τα 136,35 ευρώ ανά MWh θα υποχωρούσε στα 119,90 ευρώ ανά MWh ή 0,11990 ευρώ ανά KWh.
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι ο πιο ισχυρός πάροχος στη Χαμηλή Τάση με 5.571.770 μετρητές όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ του Νοεμβρίου είναι σε θέση να οδηγήσει τον ανταγωνισμό σε πιο χαμηλές τιμές.
Έτσι εξηγείται η στάση της NRG με το νέος σταθερό τιμολόγιο των 0,159 ευρώ ανά KWh για δώδεκα μήνες.

Τι έκανε το «Φυσικό Αέριο» με σταθερή - κυμαινόμενη τιμή

Ο προμηθευτής Φυσικό Αέριο διαφημίζει το προϊόν κυμαινόμενο προς 0,12 ευρώ ανά KWh η οποία παραμένει σταθερή για οκτώ μήνες.
Ωστόσο η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει τις πρώτες αιτήσεις που θα δεχθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Το πάγιο του προγράμματος ανέρχεται σε 9 ευρώ με αποτέλεσμα η τελική τιμή ανά KWh να ανέρχεται σε 0,1457 ευρώ.
Η καμπάνια της εταιρείας παρότι «τρέχει» μία ημέρα δημιούργησε αίσθηση στα νοικοκυριά που αναζητούν πιο χαμηλές τιμές ρεύματος.
Στα επιτελεία των προμηθευτών επικρατεί αναβρασμός με στόχο να διατηρήσουν την υπάρχουσα πελατεία τους και λιγότερο η διεκδίκηση πελατών από την αγορά

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κάνουν ότι είναι δυνατό να ανεβάσουν την τιμή της MWh

Πάντως στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με τους συντελεστές διαμόρφωσης της χονδρεμπορικής τιμής ανά MWh δεν θέλουν να αποδεχθούν την τάση αποκλιμάκωσης της τιμής της MWh.
Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ανά MWh θα πωλείται στα 105,02 ευρώ με άνοδο κατά 11,21% από 94,4 ευρώ της Δευτέρας.
Η ενίσχυση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους ειδικούς διότι η τιμή του συμβολαίου TTF παραμένει στην περιοχή των 30 ευρώ.
Χθες ενισχύθηκε οριακά κατά 1,71% στα 31,17 ευρώ ανά MWh.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου προεξοφλεί μείωση των τιμών ρεύματος ενώ συντελεστές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, επιδιώκουν να ανεβάσουν την τιμή ΤΕΑ πάνω από τα 100 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης