Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βρώμικα παιγνίδια σε βάρος της «Φυσικό Αέριο» για το φτηνό τιμολόγιο ρεύματος με μπροστινή τη Ρυθμιστική Αρχή

Βρώμικα παιγνίδια σε βάρος της «Φυσικό Αέριο» για το φτηνό τιμολόγιο ρεύματος με μπροστινή τη Ρυθμιστική Αρχή
Οι ερωτήσεις του ΒΝ που δεν απάντησε ο ρυθμιστής της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Έφερε στην αγορά το πιο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και έχουν  …πέσει πάνω της να τη «φάνε».
Ο λόγος  για την εταιρεία Φυσικό Αέριο η οποία λανσάρισε στην αγορά  το πρόγραμμα  ΜΑΧΙ Home Fixed με τιμή τα 0,123 ευρώ ανά KWh.

Η χαμηλή τιμή ήταν η αιτία να ξεκινήσει ένας  υπόγειος πόλεμος κατά  της εταιρείας, τον οποίο στη  συνέχεια  ανέλαβε να διεκπεραιώσει  ο ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή) η οποία από την  στιγμή που λαμβάνει «παράπονα» με τη μορφή καταγγελιών  έχει την υποχρέωση  να διερευνήσει το θέμα.
Η κρατική εταιρεία «Φυσικό Αέριο» που ανήκει κατά 100%  στη εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας με διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Ξιφαρά σε συνεργασία με τη διοίκηση του Φυσικού Αερίου αποφάσισαν να φέρουν στην αγορά  ένα πιο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος για τα νοικοκυριά.
Με την παρουσία του ΜΑΧΙ Home Fixed την Δευτερα 15 Ιανουαρίου επισημοποιήθηκε  και η ανοιχτή ρήξη ανάμεσα στη Ρυθμιστή Ενέργειας  και την εταιρεία με την ανταλλαγή επιστολών ενώ τις επόμενες  ημέρες η διοίκηση της εταιρείας με το φθηνό τιμολόγια θα περάσει  από ακρόαση ως «απολογούμενη».
 Χθες η διοίκηση της ΡΑΑΕΥ έδωσε συνέντευξη τύπου για την υλοποίηση του ενεργειακού διαμεσολαβητή με σκοπό να παρεμβαίνει ανάμεσα σε καταναλωτές και τους παρόχους  ενέργειας  όταν υπάρχουν  διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές  για τα τιμολόγια  ρεύματος.  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη κόντρα που έχει  ξεσπάσει ανάμεσα  στη ΡΑΑΕΥ  και στην εταιρεία  «Φυσικό Αέριο» με το  γνωστό τιμολόγιο που  διατηρεί  για  οκτώ μήνες  σταθερή τιμή.

Η ΡΑΑΕΥ θέλει φθηνά τιμολόγια;  


Η διοίκηση δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων αλλά οι απαντήσεις δεν έφεραν την ανατροπή  ενώ ορισμένες άφησαν εύλογες απορίες και κυρίως αν ο Ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας θέλει  φθηνά τιμολόγια για τα νοικοκυριά ;   
Το BN  έθεσε το θέμα των παγίων και πώς από το πάγιο που ήταν στο τετράμηνο καθιερώθηκε ανά μήνα; 
Γιατί οι πάροχοι  οι ενέργειας στέλνουν  λογαριασμούς ρεύματος συγκεντρώνοντας ένα μήνα κατανάλωση ενέργειας από δύο  δεκαπενθήμερα δύο μηνών όπως και με τις διαφημιστικές καμπάνιες των προμηθευτών ενέργεια που λένε ότι έχουν το πιο φθηνό ρεύμα της αγοράς.
Ο πρόεδρος κ Αθανάσιος Δαγούμας και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος  για τα θέματα ενέργειας  κ Δημήτρης Φούρλαρης κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος  σημειώνοντας  ότι όλα ελέγχονται  για το καλό των καταναλωτών.
 
 Τι ζητάει η ΡΑΑΕΥ από το «Φυσικό Αέριο»
 
Ο Ρυθμιστής της Αγοράς Ενέργειας  εξετάζει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» λόγω της μη-συμμόρφωσής του προς βασικές διατάξεις του Κώδικα Προμήθειας.
 Συγκεκριμένα, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με δώδεκα (12) μήνες, καθότι το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» παρέχεται για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών.
Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό (“fixed”), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό. Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης (άρθρο 47 παρ. 4 του ν. 4001/2011). Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται.
Για τους ανωτέρω λόγους η Αρχή ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος, χωρίς ωστόσο τη θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας.
 
 Η απάντηση της εταιρείας Φυσικό Αέριο  
 
Η εταιρεία σαφώς αναγνωρίζει πως το έργο της Αρχής είναι να ελέγχει τη συμμόρφωση των προσφερόμενων τιμολογιακών προϊόντων των προμηθευτών προς τις διατάξεις του νομοθετικού/κανονιστικού πλαισίου και ιδίως του Κώδικα Προμήθειας και των σχετικών αποφάσεων της Αρχής, αλλά το έργο της οφείλει να επιτελείται πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή.
Η εταιρεία σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο της Αρχής αναγνωρίζει το έργο που αυτή επιτελεί, ωστόσο δεν αποστερείται των δικαιωμάτων της να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποφάσεών της. Συναφώς, η ρυθμιστική αρχή υποχρεούται να εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα άμυνας των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία γίνεται αποδέκτης μιας επικοινωνιακής πολιτικής η οποία δημιουργεί εντυπώσεις και ένα κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων του καταναλωτή ο οποίος θα δύναται να επιλέγει μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον το πλέον συμφέρον προϊόν.
Ως εκ τούτου, το Φυσικό Αέριο και ο όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν σταθεροί και συνεπείς στον σκοπό τους για την προσφορά ενός προϊόντος ιδιαίτερα ευνοϊκού για τον καταναλωτή, απαλλαγμένο από όρους και προϋποθέσεις, τους οποίους θέσαμε υπόψη των καταναλωτών με στόχο την πλήρη και διαφανή πληροφόρησή τους.
Εκτιμούμε ότι το συμφέρον/ το όφελος του καταναλωτή, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανάγκη μείωσης των τιμών και ενίσχυσης του ανταγωνισμού είναι στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων στην ενέργεια θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας όλων.

Δεν απάντησε η ΡΑΑΕΥ στο ΒΝ

Το BN έθεσε ακόμη ένα  ερώτημα στη διοίκηση της ΡΑΑΕΥ. Με  δεδομένο ότι ζητάτε την απόσυρση  του  ΜΑΧΙ Home Fixed , όπως σημειώνεται στη  ανακοίνωσή σας  δεν υπήρχε θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας.
Γιατί η ΡΑΑΕΥ δεν ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρεί  στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς καταγραφής του μετρητή από τον πάροχο 1 προς  τον πάροχο 2 που είναι  η εταιρεία  Φυσικό Αέριο. Το BN δεν πήρε απάντηση  που σημαίνει  ότι όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει πολλές  γκρίζες ζώνες  και  στον ανταγωνισμό  και κυρίως  για τα νοικοκυριά  μεγαλύτερη αξία  έχει η  προσφερόμενη  τιμή ανά KWh.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης