Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι ακριβώς συμβαίνει; - Η τιμή της KWh έπεσε κατά 30% σε τρείς μήνες αλλά στα νοικοκυριά πέρασε μόλις το 10%

Τι ακριβώς συμβαίνει; - Η τιμή της KWh έπεσε κατά 30% σε τρείς μήνες αλλά στα νοικοκυριά πέρασε μόλις το 10%
Τα νέα τιμολόγια του Μαρτίου θα αποκαλύψουν τους «φθηνούς» και «ακριβούς» παρόχους ενεργείας και κυρίως ποιοι προμηθευτές διατηρούν ψηλά τα τιμολόγια χωρίς λόγο για να …γεμίζουν τα δικά τους ταμεία
Περίπου 30% έχει μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τους προμηθευτές από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 ενώ  στα νοικοκυριά έφθασε μόλις  το 1/3 της μείωσης.
Τα νέα τιμολόγια του Μαρτίου θα αποκαλύψουν τους «φθηνούς» και «ακριβούς» παρόχους ενεργείας και κυρίως ποιοι προμηθευτές διατηρούν ψηλά τα τιμολόγια χωρίς λόγο για να …γεμίζουν τα δικά τους ταμεία.
Πλέον οι προσδοκίες για τιμολόγια κάτω από τα  0,10 λεπτά ανά KWh  είναι εφικτές ενώ όσοι προμηθευτές διατηρούν την τιμή άνω των 0,10 λεπτών στο ειδικό – πράσινο  τιμολόγιο είναι αδικαιολόγητη και καρπώνονται προς ίδιον όφελος την αποκλιμάκωση της τιμής της ενέργειας όταν στα νοικοκυριά ρίχνουν τα …ψίχουλα.
Τα  πολύχρωμα τιμολόγια του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη μπορεί να είναι περίπλοκα  για τους προμηθευτές αλλά απλά – ευανάγνωστα και συγκρίσιμα για τα νοικοκυριά καθώς φθάνει η τιμή της KWh.
H Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε στα 73,61 ευρώ ανά MWh τον Φεβρουάριο από 93,02 ευρώ τον Ιανουάριο και 102,20 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
Σε διάστημα τριών μηνών η τιμή ανά KWh υποχώρησε 27,9%
Τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Φεβρουάριο η πτώση της ΤΕΑ ήταν 20,86%.
Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) καθορίζει την τιμή του πράσινου – ειδικού τιμολογίου  των προμηθευτών του επόμενου μήνα.

Παραδείγματα με τα νέα τιμολόγια ρεύματος.


Τα πράσινα τιμολόγια των προμηθευτών του Μαρτίου θα πρέπει να είναι μειωμένα κατά 0,01941 ευρώ ανά KWh σε σύγκριση με αυτά του Φεβρουαρίου.  
Παράδειγμα 1: Προμηθευτής που είχε δώσει τα 0,11 λεπτά ανά KWh για τον Φεβρουάριο  το αντίστοιχο τιμολόγιο πρέπει να έχει τιμή ανά KWh τα 0,09059 ( 0,11 – 0,01941).
Παράδειγμα 2 Προμηθευτής που τον Ιανουάριο είχε δώσει τιμή τα 0,11798 ευρώ ανά KWh ( 117,98 ανά MWh) θα πρέπει το τιμολόγιο του Μαρτίου να εμφανίσει τιμή ανά KWh τα 0,09857 ευρώ.
Παράδειγμα 3 Προμηθευτής που είχε προσδιορίσει την τιμή στα 126,88 ευρώ ανά MWh ( 0,12688  ευρώ η τιμή του πράσινου τιμολογίου τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι  στα 0,10747  ευρώ ανά KWh.  

pinakas_20.JPG
 Ποια είναι η δίκαιη τιμή ανά KWh για τα πράσινα και ειδικά τιμολόγια
 
Οι προμηθευτές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ενέργειας η οποία  κινείται καθοδικά δίνοντας πιο φθηνές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι προμηθευτές έκαναν ήπιες προσαρμογές. Όμως ο Μάρτιος  θα αποδειχθεί καθοριστικός μήνας για την εμπορική πολιτική των προμηθευτών. Υψηλόβαθμό Στέλεχος της ΡΑΑΕΥ μέσω του ΒΝ στέλνει σαφές μήνυμα προς τους παρόχους, σημειώνοντας ότι η μείωση της ΤΕΑ θα πρέπει να φθάνει στα νοικοκυριά και να μην παρακρατείται από τους παρόχους.
Να σημειωθεί ότι το πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το πάγιο, τη μηναία έκπτωση του προμηθευτή και την ΤΕΑ. Η  υποχώρησή στα 73,61 ευρώ ανά MWh δεν μπορεί να  δικαιολογεί τιμολόγια άνω των 0,10 ευρώ όταν η πλειονότητα των παρόχων τον Φεβρουάριο ήταν άνω των 0,11 ευρώ ανά KWh.
Η ΡΑΑΕΥ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να κάνει έρευνα με σκοπό ποιοι κράτησαν αδικαιολόγητα ψηλά τα τιμολόγια με την προοπτική ακόμη να εισηγηθεί και τη φορολόγηση των κερδών από την συγκεκριμένη κατηγορία των τιμολογίων. 

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης