Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την ενέργεια το 2023

IEA: Ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την ενέργεια το 2023
Οι εκπομπές ενέργειας μειώθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυξήθηκαν στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια, έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, εν μέρει λόγω της αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων σε χώρες όπου η ξηρασία εμπόδισε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Οι απότομες περικοπές στις εκπομπές CO2, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια, εάν επιτευχθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και την πρόληψη της απρόσμενης κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν επιστήμονες.
«Από το να μειώνονται γρήγορα -όπως απαιτείται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού- οι εκπομπές CO2 έφτασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ», ανέφερε σε έκθεσή της η IEA.
Οι παγκόσμιες εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 410 εκατομμύρια τόνους, ή 1,1%, το 2023 σε 37,4 δισεκατομμύρια τόνους, έδειξε η ανάλυση του IEA.
Η παγκόσμια επέκταση της καθαρής τεχνολογίας, όπως τα αιολικά, τα ηλιακά και τα ηλεκτρικά οχήματα, βοήθησε στον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών, η οποία ήταν 1,3% το 2022.

Μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Ωστόσο, το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, αύξησε τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε χώρες με χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και ανάκαμψη στην αεροπορία οδήγησε σε συνολική άνοδο, ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του.
Οι κινήσεις για την αντικατάσταση της χαμένης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ακραίων ξηρασιών αντιπροσώπευαν περίπου το 40% της αύξησης των εκπομπών, ή 170 εκατομμύρια τόνους CO2.
«Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», ανέφερε η IEA.
Οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 4,1% με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκπομπές από την ενέργεια μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πτώσης της παραγωγής ενέργειας τόσο από άνθρακα όσο και από φυσικό αέριο.
Στην Κίνα, οι εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,2%, με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα lockdown που σχετίζονται με τον COVID-19, αναφέρει η έκθεση.
Η Κίνα, ωστόσο, συνέβαλε επίσης περίπου το 60% των παγκόσμιων προσθηκών ηλιακής, αιολικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων το 2023, ανέφερε η IEA.
Τα ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως αντιπροσώπευαν μία στις πέντε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2023, φτάνοντας τα 14 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με το 2022.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης