Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο το 2024, με ισχυρό α' τρίμηνο

ΙΕΑ: Αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο το 2024, με ισχυρό α' τρίμηνο
Η ζήτηση θα φθάσει τα 102,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους
Σχετικά Άρθρα
Επί τα βελτίω -κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα- αναθεωρήθηκε η αναμενόμενη αύξηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024, με τον ρυθμό επέκτασης να διαμορφώνεται σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 2,3 εκατ. βαρέλια το 2023, συμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ, ΙΕΑ).
Η επιβράδυνση της αύξησης σε έναν ρυθμό που βρίσκεται εγγύτερα στην «ιστορική τάση» της έπειτα από μια περίοδο ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID, δεν θα εμποδίσει ωστόσο τη ζήτηση να φθάσει μια ιστορική κορύφωση το 2024, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Παράλληλα, αναφέρει πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο το α' τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της βελτίωσης των προοπτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και της αύξησης της ζήτησης από πλοία που κάνουν τον γύρο της Αφρικής προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των ανταρτών Houthis της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, η ζήτηση αναμένεται να φθάσει τα 102,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, 1,7 εκατ. παραπάνω από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 270.000 βαρέλια επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, όπως ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτό εξηγείται κυρίως από την αμερικανική ζήτηση που υποστηρίζεται από «την αύξηση των πετροχημικών δραστηριοτήτων και μια σχετικά δυναμική οικονομία».
«Εξάλλου, οι διαταραχές στις διεθνές εμπορικές διαδρομές ως επακόλουθο των ταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα παρατείνουν τις αποστάσεις για τη ναυσιπλοΐα και προκαλούν αύξηση της ταχύτητας των πλοίων, αυξάνοντας ως εκ τούτου τη ζήτηση καυσίμων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης