Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κανείς δεν θέλει να πληρώσει για το πράσινο υδρογόνο - Τι λένε ExxonMobil και Aramco

Κανείς δεν θέλει να πληρώσει για το πράσινο υδρογόνο - Τι λένε ExxonMobil και Aramco
Τι δήλωσαν οι CEO των δυο κολοσσών σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας
Σχετικά Άρθρα
Το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ ακριβό για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν χθες 18/3 σε συνέδριο στο Χιούστον του Τέξας οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και Saudi Aramco.
Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πιάσουν τον κλιματικό στόχο που έχουν θέσει για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, εν μέρει λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής υδρογόνου.
«Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ενώ η κοινωνία θέλει να δει τις εκπομπές ρύπων να μειώνονται, κανείς δεν θέλει να πληρώσει γι' αυτό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Woods.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Amin Nasser, δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι, σε ενεργειακούς όρους, το κόστος του πράσινου υδρογόνου ανέρχεται στο ισοδύναμο των 400 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου - περίπου πέντε φορές πάνω από την τρέχουσα τιμή.
Πρόσθεσε δε, πως το ανανεώσιμο υδρογόνο θα ήταν προσιτό μόνο με σημαντικά κίνητρα από μέρους της κυβέρνησης και ύστερα από συμφωνίες απορρόφησης τουλάχιστον 15 ετών - αλλά οι εταιρείες είναι επιφυλακτικές στο να ξεκινήσουν επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες μόνο με επιδοτήσεις και στη συνέχεια δεν θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα αν αυτές σταματούσαν.
Ο Nasser δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι η ενεργειακή μετάβαση «εμφανώς αποτυγχάνει».
«Χρειάζεται επειγόντως μια επανεκκίνηση της μεταβατικής στρατηγικής και η πρότασή μου είναι η εξής: Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη φαντασίωση της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αντ' αυτού να επενδύσουμε σε αυτά επαρκώς αντανακλώντας ρεαλιστικές παραδοχές ζήτησης», τόνισε, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Μπλε υδρογόνο

Ο Woods δήλωσε επίσης στο συνέδριο ότι η Exxon δεν θα παράγει μπλε υδρογόνο - το οποίο παράγεται από ορυκτό αέριο με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα - εκτός εάν οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τροποποιηθούν ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή Η2 από μεθάνιο.
Σύμφωνα με τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), κάθε υδρογόνο που παράγεται με λιγότερο από 4 κιλά ισοδύναμου CO2 ανά κιλό Η2 θα είναι επιλέξιμο για τις λεγόμενες φορολογικές πιστώσεις 45V.
Ωστόσο, οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο παραγωγής του εν λόγω υδρογόνου αφορούν μόνο το πράσινο Η2, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες που έχει το μπλε Η2 να γίνει επιλέξιμο καύσιμο.
Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν το κατά πόσον το μπλε Η2 θα μπορούσε πράγματι να παραχθεί με τόσο χαμηλές ποσότητες ισοδύναμου CO2, δεδομένου ότι τα επίπεδα αυτά των εκπομπών λαμβάνουν επίσης υπόψη τις εκπομπές μεθανίου, οι οποίες είναι γενικά υψηλότερες στις ΗΠΑ από ό,τι στις άλλες δυτικές χώρες.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης