Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Ύποπτη υποτίμηση του κόστους των ρωσικών χτυπημάτων στον ενεργειακό τομέα – Το καθεστώς Zelensky κατέβηκε από τα 12 δισ δολ στο…1 δισ

Ουκρανία: Ύποπτη υποτίμηση του κόστους των ρωσικών χτυπημάτων στον ενεργειακό τομέα – Το καθεστώς Zelensky κατέβηκε από τα 12 δισ δολ στο…1 δισ
Οι ουκρανικές αρχές καλούν τον πληθυσμό της χώρας να προετοιμαστεί για πιθανά black out την άνοιξη και το καλοκαίρι και να αγοράσει γεννήτριες.
Οι ζημιές στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας μετά τις τελευταίες εκρήξεις από τα ρωσικά πλήγματα ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, German Galushchenko.
«Σήμερα μιλάμε για απώλειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Είναι προφανές ότι η ζημιά θα αυξηθεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, τις πιο σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι εγκαταστάσεις θερμικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «αρκετά περίπλοκη».
Τον Απρίλιο 2024 είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία τεράστια ποσότητα παραγωγής ενέργειας.
Ζήτησε από τον πληθυσμό της χώρας να προετοιμαστεί για πιθανά black out ήδη την άνοιξη και το καλοκαίρι και να αγοράσει γεννήτριες.

Έχει καταστραφεί πάνω από το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος


Με τη σειρά του, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, ενημέρωσε ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές οι σημαντικές μονάδες Kanevskaya, DneproGES και Zmievskaya.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανέφερε την πλήρη καταστροφή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Trypilska, της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας στην περιοχή του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba, περισσότερο από το ήμισυ ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος της χώρας έχει υποστεί ζημιές.
Ως απάντηση στις επιθέσεις των Ουκρανών σε μη στρατιωτικούς στόχους, τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποιούν τακτικά στοχευμένα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές της Ουκρανίας: ενεργειακές εγκαταστάσεις, αμυντική βιομηχανία, στρατιωτική διοίκηση και επικοινωνίες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τονίσει πως ο στρατός δεν επιτίθεται σε κτίρια κατοικιών και κοινωνικούς θεσμούς.

Πάνω από 12 δισεκ. δολάρια το πραγματικό κόστος των ρωσικών πληγμάτων


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τον Νοέμβριο ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερο από το 50% της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να έχει υποστεί ζημιές τον χειμώνα του 2022/2023.
Η Ουκρανία ήταν αρχικά πιο έτοιμη και ικανή να προστατεύσει την ενεργειακή της υποδομή τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «περισσότερα drones και περισσότεροι πύραυλοι φτάνουν στο στόχο τους», είπε ο Timchenko, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αναπτύξει επαρκή αεράμυνα εν μέσω εξάντλησης των δυτικών πυρομαχικών .


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης