Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ήττα ΗΠΑ - Οι κινεζικές εταιρείες υπογράφουν νέα συμβόλαια για ενεργειακές έρευνες στο Ιράκ

Ήττα  ΗΠΑ - Οι κινεζικές εταιρείες υπογράφουν νέα συμβόλαια για ενεργειακές έρευνες στο Ιράκ
Οι άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για 29 συνολικά έργα στοχεύουν κυρίως στην αύξηση της παραγωγής για οικιακή χρήση, με περισσότερες από 20 εταιρείες να έχουν προκριθεί, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κινεζικών, αραβικών και ιρακινών ομίλων
Κινεζικές εταιρείες κέρδισαν ακόμη πέντε συμβόλαια για να εξερευνήσουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράκ, δήλωσε την Κυριακή 12 Μαΐου ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, καθώς ο γύρος αδειοδότησης εξερεύνησης υδρογονανθράκων της χώρας της Μέσης Ανατολής συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.
Οι κινεζικές εταιρείες ήταν οι μόνοι ξένοι παίκτες που κέρδισαν συμβόλαια μέχρι στιγμής, λαμβάνοντας άδειες που καλύπτουν 10 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Σάββατο (11/4), ενώ η ιρακινή/κουρδική εταιρεία KAR Group πήρε δύο άδειες.
Οι άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίού για 29 συνολικά έργα στοχεύουν κυρίως στην αύξηση της παραγωγής για οικιακή χρήση, με περισσότερες από 20 εταιρείες να έχουν προκριθεί, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κινεζικών, αραβικών και ιρακινών ομίλων.

Οι προσφορές και τα συμβόλαια 

Το Ιράκ ήθελε αυτός ο γύρος αδειοδότησης - ο έκτος της χώρας - ιδίως για να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, το οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει για την τροφοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο αέριο το οποίο εισάγεται από το Ιράν.
Ωστόσο, δεν υποβλήθηκαν προσφορές για τουλάχιστον δύο πεδία με μεγάλο δυναμικό φυσικού αερίου, υπονομεύοντας ενδεχομένως αυτές τις προσπάθειες.
Επίσης, δεν έχει εμπλακεί καμία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, ακόμη και μετά τη συνάντηση του ιρακινού πρωθυπουργού Mohammed Shia με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών σε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα.
Μεταξύ συγκεκριμένων έργων, η κινεζική CNOOC Iraq κέρδισε συβόλαιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Block 7 για εξερεύνηση πετρελαίου, που εκτείνεται στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας Diwaniya, Babil, Najaf, Wasit και Muthanna, Οι άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για 29 συνολικά έργα στοχεύουν κυρίως στην αύξηση της παραγωγής για οικιακή χρήση, με περισσότερες από 20 εταιρείες να έχουν προκριθεί, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κινεζικών, αραβικών και ιρακινών ομίλων.
Η ZhenHua, η Anton Oilfield Services και η Sinopec κέρδισαν συμβόλαια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Abu Khaymah στη Muthanna, του κοιτάσματος Dhufriya στο Wasit και του κοιτάσματος Sumer στη Muthanna, αντίστοιχα, είπε ο υπουργός.

H υστέρηση του Ιράν

Η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για απαλλαγή από τον άνθρακα.
Ειδικά τώρα που ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο ΙΜΟ, πιέζεται να επιβάλει χρέωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του κλάδου, πιθανώς μόλις τον Σεπτέμβριο του 2024, με στόχο να φτάσει το καθαρό μηδέν έως το 2050.
Η κινεζική Geo-Jade κέρδισε συμβόλαιο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Jabal Sanam του Ιράκ για εξερεύνηση πετρελαίου στην επαρχία Βασόρα, πρόσθεσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC μετά τη Σαουδική Αραβία, έχει παρεμποδιστεί στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού του τομέα λόγω των συμβατικών όρων που θεωρούνται δυσμενείς από πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, καθώς και των επαναλαμβανόμενων στρατιωτικών συγκρούσεων και της αυξανόμενης εστίασης των επενδυτών σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση κριτήρια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-12_192207.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης