Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα: H ρωσική ενεργειακή στροφή στην Ασία θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία – Μεγάλη χαμένη η Ευρώπη

Κίνα:  H ρωσική ενεργειακή στροφή στην Ασία θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία –  Μεγάλη χαμένη η Ευρώπη
Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μια κίνηση που στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από την Ευρώπη, η οποία ασκεί αυξανόμενη πίεση στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας συνήψε συμφωνία με την κινεζική πετροχημική εταιρεία Haiwei για να επενδύσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ρούβλια (76,5 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα έργο θαλάσσιου τερματικού σταθμού στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για την μεταφορά υγραερίου (LPG), μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024.
Με το συνολικό κόστος του έργου να υπολογίζεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ρούβλια, θα είναι ο πρώτος θαλάσσιος τερματικός σταθμός υγραερίου της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή.
Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του έργου δεν έχουν αποκαλυφθεί, η οικονομική και στρατηγική σημασία του έργου δεν μπορεί να υποτιμηθεί, είτε ιδωθεί μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας είτε από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, σύμφωνα με άρθρο των κινεζικών Global Times τη Κυριακή 19 Μαϊου 2024 που απηχεί τις ευρύτερες τοποθετήσεις της κινεζικής ηγεσίας.
Αυτό το έργο αποτελεί ορόσημο, αναδεικνύοντας την αυξημένη συμμετοχή της Ρωσίας στην ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και τις οικονομικές εταιρικές σχέσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Όχι μόνο αποτελεί παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη στροφή της Ρωσίας προς την επέκταση των εξαγωγικών της ευκαιριών, επισημαίνεται.

Η ζημία για την Ευρώπη

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μια κίνηση που στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από την Ευρώπη, η οποία ασκεί αυξανόμενη πίεση στην οικονομία της τα τελευταία χρόνια μέσω των κυρώσεων.
Προφανώς, μέσω της επέκτασης της κατασκευής υποδομών, το επίκεντρο των εξωτερικών οικονομικών συνεργασιών και της περιφερειακής ανάπτυξης της Ρωσίας μετατοπίζεται σταδιακά προς την Ανατολή, με στόχο την αξιοποίηση διαφορετικών εξαγωγικών αγορών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Η κατασκευή του πρώτου τερματικού σταθμού υγραερίου στην Άπω Ανατολή θα μπορούσε να είναι μια κομβική κίνηση σε αυτή τη στρατηγική στροφή.
Με βάση την πορεία της παγκόσμιας αγοράς υγραερίου και LNG, η δημιουργία του τερματικού σταθμού της Άπω Ανατολής είναι έτοιμη να επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της Ρωσίας στην Ασία.
Tο υγραέριο είναι ένας ενεργειακός πόρος που χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ασία, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Με μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να επιδεικνύουν ισχυρή ζήτηση για υγραέριο, οι δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτήν την περιοχή είναι σημαντικές.


Ο αναπροσανατολισμός


Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ενεργειακό εμπόριο με την Ευρώπη αποτελούσε σημαντικό θεμέλιο για την οικονομική ανάπτυξη και τις εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας.
Ωστόσο, λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η ΕΕ παρουσίασε το 2022 ένα σχέδιο για τον τερματισμό της εξάρτησης του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Σύμφωνα με τη ρωσική τελωνειακή υπηρεσία, οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα το 2023, καθώς η ΕΕ μείωσε δραστικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ρωσικές εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 68% το 2023 στα 84,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές στην Ασία, που έχει αντικαταστήσει την Ευρώπη ως ο κύριος ενεργειακός πελάτης της χώρας, αυξήθηκαν 5,6 τοις εκατό στα 306,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαφοροποίησης της ροής των ενεργειακών προϊόντων

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της αγοράς Ασίας-Ειρηνικού, ιδιαίτερα της αγοράς της Ανατολικής Ασίας, έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο στοιχείο στον μετασχηματισμό της στρατηγικής εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας.
Με τη συνεργασία με τις περιφερειακές οικονομίες, η Ρωσία όχι μόνο μπορεί να ανακαλύψει νέες ευκαιρίες στην αγορά για τα ενεργειακά της προϊόντα και να ενισχύσει την παγκόσμια ενεργειακή της παρουσία, αλλά και να οδηγήσει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω της θέσης της Κίνας ως ενός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο, τα διαφοροποιημένα κανάλια εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας.
Παρά την κριτική από τη Δύση, η ενεργειακή συνεργασία διαδραμάτισε σταθερά σημαντικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, με δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Τα συνεχιζόμενα έργα και οι διάφορες προόδους χρησιμεύουν ως απόδειξη της εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.
Για παράδειγμα, πέρυσι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία που καθορίζει τους όρους συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα μέσω της οδού της Άπω Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.
Η στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή στην εξωτερική ενεργειακή συνεργασία είναι βάσιμη, ευθυγραμμισμένη με τις περιφερειακές ανάγκες, ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου, ο οποίος έχει σημαντική οικονομική και στρατηγική σημασία για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο αγωγός Power of Siberia-2

Η Ρωσία και η Κίνα πρόκειται να υπογράψουν «στο εγγύς μέλλον» σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia-2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, σύμφωνα με το Interfax.
Η Ρωσία εδώ και χρόνια διαπραγματεύεται με την Κίνα την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia-2 που θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία στην Κίνα μέσω Μογγολίας.
Ο Vladimir Putin και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχουν δεσμευθεί για μια «νέα εποχή» στρατηγικής συνεργασίας, καθώς ο Ρώσος ηγέτης στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα για να στηρίξει την οικονομία του εν καιρώ πολέμου.
«Σκοπεύουμε επιπλέον να ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση και να υπογράψουμε μια σύμβαση για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου χωρητικότητας 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου μέσω του εδάφους της Μογγολίας στο εγγύς μέλλον», φέρεται να είπε ο Novak στο Rossiya-1. εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, αναφερόμενη στον αγωγό Power of Siberia-2.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εργάζονται επίσης για «άλλα κοινά νέα projects», είπε ο Novak.

Νέα δεδομένα

Με την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στην Κίνα, ο Putin ανακοίνωσε μια συμφωνία μαμούθ με τον Xi Jinping για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου έργου που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, αλλά και τη δημιουργία ενός αγωγού πετρελαίου, στην ίδια διαδρομή.
Το συγκεκριμένο έργο, οι αγωγοί του οποίου θα διασχίζουν τη Μογγολία και θα ενώσουν ενεργειακά τη Ρωσία με την Κίνα, είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2018.
Μέχρι σήμερα το σχέδιο είχε μείνει σε επίπεδο συζητήσεων, ωστόσο φαίνεται πως οι δύο πλευρές, μετά και τη συνάντηση στο Πεκίνο, βρίσκονται κοντά στην υλοποίησή του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης