Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έκρηξη» ζήτησης για το LNG στην Ασία - Ράλι 10% στις τιμές σε μία εβδομάδα

tags :
«Έκρηξη» ζήτησης για το LNG στην Ασία - Ράλι 10% στις τιμές σε μία εβδομάδα
Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 10% την τελευταία εβδομάδα

Ράλι σε υψηλά πέντε μηνών σημειώνουν οι τιμές spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία, καθώς οι εισαγωγείς της περιοχής συνέχισαν να αγοράζουν φορτία για παράδοση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το σημείο αναφοράς της Βόρειας Ασίας διαπραγματευόταν περίπου στα 11,5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu).
Οι κινήσεις των ασιατικών εισαγωγέων, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του καλοκαιριού επιτείνουν τη στενότητα της προσφοράς που προκαλείται από τις διαταραχές στις εγκαταστάσεις στη Μαλαισία και την Αυστραλία.
O καύσωνας στη Νοτιοανατολική Ασία έχει ενισχύσει τη ζήτηση LNG, και ακόμη και οι εισαγωγείς στην Ινδία – όπου το φυσικό αέριο παίζει μικρό μόνο ρόλο στο μείγμα ενέργειας – αγόραζαν φορτία.
Η Gujarat State Petroleum αγόρασε ένα φορτίο για παράδοση στην Ινδία στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου σε τιμή περίπου 11,2 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με εμπόρους.
Η Indian Oil αναζητά ένα φορτίο για τον Ιούνιο σε διαγωνισμό που κλείνει την Τρίτη, και η GAIL India αναζητά επίσης ένα φορτίο για τον Ιούνιο που λήγει την ίδια ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι αγορές.

Τι σημαίνει το άλμα στις τιμές

Το ράλι στις τιμές σημαίνει ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον πιο αποδοτικές στις αναδυόμενες αγορές.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν φθηνότερο εγχώριο φυσικό αέριο, ενώ οι ινδικές βιομηχανίες μπορεί να επιλέξουν προϊόντα πετρελαίου αντί για LNG.
Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι, οι αγορές ενέργειας θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas, σύμφωνα με την Woodside Energy.
Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου ήταν γεμάτες κατά 67% την Κυριακή, σε σύγκριση με τον 5ετή εποχικό μέσο όρο του 53%. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να ανέλθει στο 50% των αναγκών της Κίνας σε εισαγωγές, από 40% που είναι σήμερα.
Η δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 4,3% των συνολικών εγκαταστάσεων της Κίνας, έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί σε 300 GW από 126 GW που είναι σήμερα, για να υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης