Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην προμήθεια με LNG της Ουκρανίας

Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην προμήθεια με LNG της Ουκρανίας
Πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία 20ετούς διάρκειας που δεν διευκρινίζει συγκεκριμένες ποσότητες ετησίως
Σχετικά Άρθρα
Ένα σημαντικό deal υπογράφηκε σήμερα (13/6) ανάμεσα στην αμερικανική Venture Global και την ουκρανική DTEK που αφορά την προμήθεια με LNG της Ουκρανίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό φυσικό αέριο θα υγροποιείται στις εγκαταστάσεις της Venture Global στις ακτές των ΗΠΑ, θα μεταφέρεται με πλοία στην Ευρώπη, όπου θα αεριοποιείται σε τερματικά όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια θα ακολουθεί το δίκτυο αγωγών μέχρι την Ουκρανία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του πολέμου.
 
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για μη δεσμευτική συμφωνία 20ετούς διάρκειας που δεν διευκρινίζει συγκεκριμένες ποσότητες ετησίως, μολονότι οι Financial Times γράφουν ότι οι προμήθειες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024.
 
Πρέπει  να τονιστεί ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν έτοιμο πλέον να λειτουργήσει εμπορικά, πράγμα που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. Πρόκειται για έργο στο οποίο συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η βουλγαρική Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.
 
Αντίστοιχα, ο Κάθετος Διάδρομος που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι μια αλυσίδα από υποδομές, όπως ο αγωγός IGB, που ξεκινούν στη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγουν στη Μολδαβία και την Ουκρανία.
 
Όλα αυτά ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ προωθούν νέες ρυθμίσεις με στόχο να πλήξουν το ρωσικό LNG. Σχετικό πακέτο κυρώσεων παρουσιάζει εντός των ημερών ο Λευκός Οίκος, ενώ η ΕΕ εξετάζει τις επιλογές της δεδομένου του ότι δεν θέλει να δει τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται ξανά.
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης