Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη ΡΑΑΕΥ οι ηλεκτροπαραγωγοί - Στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη εισφορά

Στη ΡΑΑΕΥ οι ηλεκτροπαραγωγοί - Στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη εισφορά
Συσκέψεις κλειδιά την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Μαξίμου με παρουσία πρωθυπουργού και στην ΡΑΑΕΥ με τους ηλεκτροπαραγωγούς
Σχετικά Άρθρα
Με το ράλι στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίζεται συγκαλείται αύριο έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον σύμβουλο επί ενεργειακών θεμάτων του πρωθυπουργού κ. Νίκου Τσάφου. 
Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα προηγήθηκε ειδική σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του κ. Τσάφου, προκειμένου να προετοιμάσουν την παρουσίαση που θα κάνουν αύριο στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, αύριο το πρωί στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στην Πειραιώς έχουν κληθεί σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Μάλιστα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη σχεδιάζει να επαναφέρει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούλιο έχουν πάρει φωτιά μέσα σε μία εβδομάδα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 200%.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια από 20 ευρώ/MWh έως και 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες οπότε μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Αύριο παρότι η μέση τιμή υποχωρεί κατάτι, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, καταρχάς, με τη βοήθεια της ΡΑΑΕΥ, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν υπερκέρδη τον Ιούλιο και ποιο ήταν το ύψος τους, ώστε να αποφασιστεί εάν οι παραγωγοί είχαν αυξημένα υπερέσοδα για να φορολογηθούν πιθανώς από την 1 Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί και άλλη μια σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, διερευνάται εάν χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας ή και έγκριση της Κομισιόν. Και αυτό διότι στις αρχές του έτους είχαν αποσυρθεί τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί αποθεματικό αν χρειασθεί να ξαναδοθούν επιδοτήσεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το ράλι στις τιμές δεν αναμένεται να συνεχιστεί για περισσότερες από δύο, τρεις εβδομάδες καθώς αναμένεται να εξομαλυνθούν τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγορά έπειτα από τις βλάβες στα δίκτυα ηλεκτρισμού από την Κεντρική έως και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εργασίες συντήρησης του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, πυροδοτώντας υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Να θυμίσουμε ότι η φορολόγηση των υπερεσόδων είχε ξεκινήσει προ διετίας και οδήγησε στην είσπραξη 373 εκατ. ευρώ προκειμένου να εμπλουτιστεί το Ταμείο από το οποίο εκταμιεύονταν τα ποσά για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.


Τα επιχειρήματα των ηλεκτροπαραγωγών

Εξηγήσεις για την πολιτική τιμολόγησης που ακολουθούν με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμώνε ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, έχουν κληθεί να δώσουν σήμερα στη ΡΑΑΕΥ οι 4 καθετοποιημένοι παραγωγοί ενέργειας μονάδων φυσικού αερίου ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ.
Το θέμα της ανοδικής πορείας των τιμών απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Ενέργειας καθώς βλέπει η τάση των υψηλών τιμών να διατηρείται αυτό το μήνα με αποτέλεσμα τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου να διαμορφωθούν ψηλά.

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά απσχολεί και τον Πρωθυπουργό και σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, για να διερευνηθούν λύσεις.

Μάλιστα έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να φορολογηθουν τα υπερέσοδα των παραγωγών, με μια μεθοδολογία ανάλογη με το μηχανισμό που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022, ώστε να καθορίζει με βάση το κόστος (φυσικό αέριο + δικαιώματα εκπομπών +10% κέρδος) η τιμή των προσφορών των παραγωγών ενέργειας. Το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν. Το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας θα αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο να περιορίζει τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται τις βραδυνές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.
Αν και μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα, η άμεση εφαρμογή του και ακολούθως να έρθει η έγκριση από την Κομισιόν.


Αδικαιολόγητο και υπερβολικό μέτρο θεωρούν πηγές από τους παραγωγούς ενέργειας την πρόταση επιστροφής του πλαφόν. Κι αυτό γιατί αποτελεί άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, σε μια συγκυρία που δεν υπάρχει δομικο πρόβλημα όπως υπήρχε το 2022 όταν οι τιμές του φυσικού αερίο είχαν εκτοξευθεί και η ενεργειακή κρίση έφερε υψηλές τιμές ενέργειας με μόνιμο χαρακτήρα.

Σημειώνουν, ότι στην ενεργειακή αγορά οι τιμές ενέργειας έχουν δυακυμάνσεις που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Και όπως σε καιρούς μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς, οι τιμές ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά ή και μηδενίζονται έτσι και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ανεβαίνουν.

Τονίζουν ότι αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία της αγοράς και οι έντονες διακυμάνσεις είναι συγκυριακές και δεν δικαιολογούν ένα τόσο σοβαρό μέτρο όπως ο μηχανισμός πλαφόν.
Και προσθέτουν ότι σε μια περίοδο κανονικότητας, χωρίς το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης να επιτρέπει παρεμβατισμούς των κυβερνήσεων στην αγορά ενέργειας, είναι δύσκολο ένας τέτοιος Μηχανισμός να πάρει έγκριση από την Κομισιόν.

Το ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, λόγω της μεγάλης ζήτησης αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και του ελλείμματος ενέργειας στα Βαλκάνια. Οι τιμές το βράδυ την ώρα που μπαίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου στο σύστημα εμφανίζουν αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.

Το φαινόμενο αυτό, όμως σημειώνουν, είναι πρόσκαιρο. Και όπως δεν υπήρξε ανάγκη να παρέμβει το Υπουργείο στη διαμόρφωση των τιμών όταν οι τιμές ενέργειας ήταν μηδενικές ή πολύ χαμηλές, έτσι δεν πρέπει να παρεμβαίνει ούτε τώρα.

Και τέλος, σημειώνουν ότι το πράσινο τιμολόγιο, που ενσωματώνει την τιμή της χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα, ή κάποια κίτρινα κυμαινόμενα, μπορεί πρόσκαιρα να σημειώσουν αυξήσεις, όμως στην αγορά προσφέρεται πληθώρα επιλογών στους καταναλωτές, σε σταθερά τιμολόγια που δίνονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή κάθε μήνα, μπορούν να επιλέξουν κάποιο τιμολόγιο μπλε, με σταθερή χρέωση χαμηλότερη από τα κυμαινόμενα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania