Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοφανές - Οι «αλάνθαστοι» του Μαξίμου επιδοτούν το ρεύμα σε νοικοκυριά που πήραν μερίσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ

Πρωτοφανές - Οι «αλάνθαστοι» του Μαξίμου επιδοτούν το ρεύμα σε νοικοκυριά που πήραν μερίσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ
Κατά χιλιάδες τα φτωχά νοικοκυριά μπαίνουν στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας με χρεώσεις «φωτιά»
Επτασφράγιστο μυστικό αποτελούν για τον ΔΕΔΔΗΕ τα αιτήματα των προμηθευτών ενέργειας για τις διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά με οφειλές άνω των 150 ευρώ το μήνα, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προτίθεται να επιδοτήσει τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου οριζόντια το σύνολο των νοικοκυριών, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους με μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh.
Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν πόσα νοικοκυριά είχαν διακοπές ρεύματος μέσα στον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου με τους «αλάνθαστους» του Μεγάρου Μαξίμου με το ανθρώπινο πρόσωπο επιδοτούν νοικοκυριά που έλαβαν έσοδα από μερίσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ από επενδύσεις σε εισηγμένες εταιρείες.

Πάνω από 300.000 νοικοκυριά εντάχθηκαν στο καθεστώς του ΠΚΥ

«Όπου φτωχός κι η μοίρα του» λέει ο θυμόσοφος λαός.
Τα στοιχεία για την ένταξη των νοικοκυριών στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ) έχουν αυξηθεί κατά 540% από το 2018 μέχρι τα τέλη του 2023.
Τα τιμολόγια - «φωτιά» του ΠΚΥ είναι υψηλότερα κατά 70 και 80 ευρώ ανά MWh σε σχέση με τη μέση τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές ενέργειας κάθε μήνα.
Παράδειγμα, οι 350 kwh σε ένα προμηθευτή κατά μέσο όρο κοστίζουν 52,5 ευρώ και οι 350 kwh στον ΠΚΥ αξίζουν 87,5 ευρώ.
Τα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ λένε ότι στα τέλη του 2023 ο αριθμός των νοικοκυριών που εντάχθηκαν στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας ανήλθε σε 135.762.
Το 2018 ήταν μόλις 21.307. Στα τέλη του 2019 ο αριθμός των νοικοκυριών εκτοξεύτηκε σε 92.581.
Την τριετία 2020 -2023 τα νοικοκυριά που πλήρωσαν από 0,25 έως 0,60 ευρώ την KWh ξεπέρασαν τα 300.000 …χάρη στον ΠΚΥ.

Τι συμβαίνει όταν ο προμηθευτής λέει όχι σε έναν καταναλωτή.

Οι καταναλωτές – τα νοικοκυριά που αδυνατούν να βρουν προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με βάση τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους εντάσσονται στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας η οποία επέρχεται αυτόματα μετά την παύση εκπροσώπησής του από τον τελευταίο Προμηθευτή της επιλογής του ή τη λήξη της περιόδου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (ΠΤΚ), εφόσον: α. Δεν υφίσταται εντολή νέας εκπροσώπησης, και β. Δεν έχει υποβληθεί από τον καταναλωτή αίτημα διακοπής της σύνδεσής του.

Τα «κακά» παιδιά της ενέργειας

Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας «κυνηγάει» την πιο υψηλή τιμή πώλησης ρεύματος για να ακολουθήσει ο κύριος όγκος της ημερήσιας παραγωγής ενέργειας στην ίδια τιμή για να αποκομίσει κέρδη.
Η συνεδρίαση της Κυριακής 21 Ιουλίου έφερε την τιμή της MWh στα 219 ευρώ η οποία ήταν η υψηλότερη μετά της Αλβανίας και της Βουλγαρίας που έγραψαν 236 και 229 ευρώ ανά MWh αντίστοιχα.
Η Βόρεια Μακεδονία με 182 ευρώ και η γειτονική μας Ιταλία μόλις με 115 ευρώ ανά MWh. Χθες 22/7 η τιμή της MWh υποχώρησε κατά 35,92% στα 140,51 ευρώ ανά MWh.
Η κατώτερη τιμή ήταν τα 96,36 ευρώ και η ανώτερη τα 471 ευρώ στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο press room για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος του Αυγούστου είπε ότι
«Η λογική μας είναι να μην πληρώσουν οι καταναλωτές αυξήσεις, τις οποίες δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώσουν, δεν έχουν καμία ευθύνη και δεν θέλουμε να χρεωθούν περισσότερα χρήματα από τον ένα μήνα στον άλλον. Φαίνεται ότι αυτό θα υπάρξει ως ανάγκη για έναν μήνα. Κινηθήκαμε προληπτικά.
Ανακοινώσαμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά για να μην πληρώνει συνολικά ο Έλληνας φορολογούμενος και όταν έρθει η ώρα αυτής της επιδότησης, θα δοθούν και όλες οι απαντήσεις.»

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης