Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοντά στο 20% το μερίδιο της Protergia στην λιανική ρεύματος - Συζητήσεις στον κλάδο για συγκέντρωση

Κοντά στο 20% το μερίδιο της Protergia στην λιανική ρεύματος - Συζητήσεις στον κλάδο για συγκέντρωση
Τρεις είτε τέσσερεις μεγάλοι καθεροποιημένοι όμιλοι θα είναι οι βασικοί πόλοι της ενεργειακής αγοράς
Η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε φάση έντονης όσο και υπόγειας κινητικότητας ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και εν όψει της εισόδου νέου παραγωγικού δυναμικού στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Το 2024 ήταν ένα έτος μετάβασης, από τα επιδοτούμενα σχεδόν σταθερά τιμολόγια που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, στην πλήρη απελευθέρωση και τα χρωματιστά τιμολόγια.
Εν όψει λοιπόν του 2025 και των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν, οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους με κύριο στόχο να αποκτήσουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο μερίδιο ανατρέποντας την εικόνα πολυκερματισμού της αγοράς που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια.

Όλοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όταν η αγορά εκτιμάται ότι θα ελέγχεται από τρεις είτε τέσσερις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας με σημαντικά μερίδια, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ρεύματος. Παραγωγή από φυσικό αέριο αλλά και από ΑΠΕ στις οποίες επενδύουν δυναμικά όλοι οι μεγάλοι όμιλοι όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η HelleniQ Energy, η Motor Oil,  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η κρατική πλέον ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η επερχόμενη τάση συγκέντρωσης με την δημιουργία λιγότερων καθετοποιημένων ομίλων είναι το βασικό σενάριο της αγοράς, όπως περιγράφεται από τους εμπλεκόμενους και ειδικά τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνομιλούν μεταξύ τους και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια. Έτσι η προοπτική νέου κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων ειδικά στο κομμάτι της λιανικής αγοράς παραμένει στο τραπέζι.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης