Το συμβόλαιο του TTF για τον Ιανουάριο διαπραγματευόταν στα 44,78 ευρώ/MWh
Οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 15% υψηλότερες το 2025 σε σύγκριση με το 2024, δήλωσε ο Francisco Blanch, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων και παραγώγων της BofA Global Research στην έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (10/12).
Σύμφωνα με το Montel, το συμβόλαιο του TTF για τον Ιανουάριο διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 44,78 ευρώ/MWh.
Η ικανότητα της Ευρώπης να αναπληρώσει τα αποθέματα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις το 2025 λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού από την Ασία για τις προμήθειες LNG, ενώ η λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας και οι κυρώσεις των ΗΠΑ που επηρεάζουν τις τουρκικές πληρωμές προς τη Ρωσία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ροές, αναφέρει η έκθεση.
«Η απώλεια αυτών των ποσοτήτων θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απορροφήσει όλη την αύξηση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει την απώλεια της ρωσικής προμήθειας», ανέφερε.
Τα επίπεδα της αποθήκευσης
Οι κανονισμοί της ΕΕ που απαιτούν από τα κράτη μέλη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητας μέχρι την 1η Νοεμβρίου του επόμενου έτους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη έτος «αγορών χωρίς ευαισθησία στην τιμή», οδηγώντας τις τιμές του TTF πολύ ψηλά, δήλωσε ο Blanch.
Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr!
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών