
Στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προσαρμόστηκε με τάχιστους ρυθμούς η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, βάζοντας μια… τελεία στο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, που κόστισε τόσο στη βιομηχανία όσο και στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα το μότο «Drill, baby drill» του Trump.
Μάλιστα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη ακόμα και εντός του 2025. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών» επεσήμανε μιλώντας στο Athens Energy Summit, χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών Chevron και ExxonMobil που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ερευνών στη χώρα.
Βέβαια, η κ. Σδούκου απέρριψε τις αιχμές περί αλλαγής ενεργειακής πολιτικής μετά την εκλογή Trump και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που ανέκαθεν έλεγε πως το φυσικό αέριο χρειάζεται ως καύσιμο - γέφυρα προς την απανθρακοποίηση και ως παράγοντας συγκράτησης του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.
Ο διαγωνισμός
Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, έχει ξεκινίσει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέγραψε, ήδη (23/1), την Απόφαση, με την οποία προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών, για τις οποίες παραχωρείται το εν λόγω δικαίωμα, όπως αυτά απεικονίζονται στους κάτωθι χάρτες.
Στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται αποδεκτό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία Chevron καθώς και από την HELLENiQ Energy, για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2».
Μέσα στις επόμενες ημέρες, δημοσιεύεται η Διακήρυξη του Διαγωνισμού, κατόπιν εισήγησης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία αφορά στην αδειοδότηση νέων περιοχών, με σκοπό την ανάθεση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους: α) νομιμοποιητικά έγγραφα, β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας, γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.
Αφού υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενα μέρη (θα μπορούσαν να είναι και άλλες εταιρείες, εκτός δηλαδή από τις Chevron και HELLENiQ Energy που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον), θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών από Επιτροπή της ΕΔΕΥΕΠ. Θα επιλεχθεί η καλύτερη προσφορά (ανά περιοχή) και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους για την οριστικοποίηση των Συμβάσεων Μίσθωσης.
Τέλος, θα γίνει η υποβολή των τελικών Συμβάσεων Μίσθωσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η Κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών