Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης συγκρούονται με την πράσινη μετάβαση

Τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης συγκρούονται με την πράσινη μετάβαση
Η Ευρώπη όχι μόνο χρειάζεται να διατηρήσει τη βιομηχανική της βάση, αλλά και να την αναπτύξει για να ανταποκριθεί στις τεράστιες αμυντικές επενδύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση. Η προσέγγιση «Πρώτα τα κράτη» της νέας κυβέρνησης Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη στρατιωτική δομή της γηραιάς ηπείρου.

Οι εκκλήσεις από τις Βρυξέλλες για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν λάβει θετική απάντηση από τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν πλέον για επενδύσεις ύψους 200-300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό τα επόμενα χρόνια.

Και ενώ οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζουν να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους στο 3-5% του ΑΕΠ τους—αποδεικνύοντας ότι το χρήμα δεν είναι το πρόβλημα—υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που φέρνουν "πονοκέφαλο" στις πολιτικές ηγεσίες.

Η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για μια οικονομία πολέμου, η οποία αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, φαίνεται τώρα απαραίτητη, ιδιαίτερα καθώς η Ουάσιγκτον σκέφτεται να μειώσει την στρατιωτική της παρουσία στην Ευρώπη.

Η προοπτική η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και άλλους αντιπάλους μόνη της, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού, γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική. Ωστόσο, οι ηγέτες παραμένουν διστακτικοί στο να αντιμετωπίσουν τις θεμελιώδεις προκλήσεις.

Τα προβλήματα

Η κατανομή χρημάτων για την στρατιωτική ανάπτυξη είναι εύκολη θεωρητικά, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Όπως ανέφερε πρόσφατα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι θεμελιωδώς σχεδιασμένες για να παρέχουν ασφάλεια μέσω της κοινωνικής πρόνοιας, όχι της στρατιωτικής ετοιμότητας.

Η αλλαγή πλεύσης για να αντιμετωπίσουν μια υπαρξιακή στρατιωτική κρίση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταστεί σοβαρά εξαρτημένα από εισαγόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης