Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα κατάρρευση σοκ στο πετρέλαιο, απώλειες άνω του 6,5% - Εβδομαδιαία «βουτιά» 11%

Νέα κατάρρευση σοκ στο πετρέλαιο, απώλειες άνω του 6,5% - Εβδομαδιαία «βουτιά» 11%
Μένει να δούμε αν αυτή η «βουτιά» των τιμών φθάσει στις αντλίες των βενζινάδικων
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε η πρωτοφανής «βουτιά» στις τιμές πετρελαίου, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται κι επίσημα σε εμπορικό πόλεμο μετά τα σαρωτικά αντίποινα της Κίνας στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση του Donald Trump.
Τούτου λεχθέντος, Κίνα και ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η σύγκρουση αυτών των δύο γιγάντων να αναμένεται να διαταράξει σημαντικά τη ζήτηση «μαύρου χρυσού». 
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, υπονομεύοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. 

Οι επενδυτές πετρελαίου είχαν να αντιμετωπίσουν και την απρόσμενη απόφαση από 8 χώρες του ΟΠΕΚ+ (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιράκ, Αλγερία, Καζακστάν, Ομάν), οι οποίες θα αυξήσουν περαιτέρω του συμφωνημένου την παραγωγή πετρελαίου, κατά 411.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάιο 2025, μια απροσδόκητη απόφαση.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν προγραμματιστεί να αυξήσουν την παραγωγή κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο ως μέρος του σχεδίου για σταδιακή χαλάρωση του πρόσφατου επιπέδου μείωσης της παραγωγής. Ωστόσο, μετά από την συνάντηση των 8 χωρών που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 3/4, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παραγωγή κατά 411.000 bpd τον Μάιο.
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε «τη συνέχιση υγιών θεμελιωδών στοιχείων της αγοράς και τις θετικές προοπτικές της αγοράς».
«Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο, εκτός από δύο μηνιαίες αυξήσεις. Οι σταδιακές αυξήσεις ενδέχεται να τεθούν σε παύση ή να αντιστραφούν υπό την επιφύλαξη των εξελισσόμενων συνθηκών της αγοράς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών).
Οι οκτώ χώρες θα συναντηθούν στις 5 Μαΐου για να αποφασίσουν για την παραγωγή Ιουνίου, συμπλήρωσε ο ΟΠΕΚ.

Το πτωτικό κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω από τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μείωση κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια.
Η συσσώρευση σηματοδοτεί ηπιότερη εγχώρια ζήτηση και δυνητικά υψηλότερη παραγωγή, ενισχύοντας τις ανησυχίες για υπερπροσφορά.
Η προσοχή της αγοράς είναι επίσης στραμμένη στη συνεδρίαση του OPEC+, ιδίως όσον αφορά τα επίπεδα παραγωγής του Καζακστάν.
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική προσφοράς, οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να προσθέσει μεταβλητότητα σε μια ήδη ασταθή αγορά.

Την πτώση... μετριάζει η αποδυνάμωση του δολαρίου 

Θετικά για τον «μαύρο χρυσό» λειτουργεί η αποδυνάμωση του δολαρίου η οποία καθιστά φθηνότερο το commodity στους κατόχους άλλωνν νομισμάτων.
Ο δείκτης ICE US Dollar Index -ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων- υποχώρησε μεταξύ 101 και 102 μονάδων, από 104.

«Τσεκούρι» στις προβλέψεις για το πετρέλαιο από τη Goldman Sachs

Tις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, τόσο του Brent όσο και του WTI, υποβάθμισε η Goldman Sachs: «Οι μέσες ετήσιες προβλέψεις μας είναι τώρα 69/66 δολάρια για το Brent/WTI το 2025 και 62/59 δολάρια το 2026».
Δεν προβλέπουμε πλέον ένα εύρος τιμών, επειδή η μεταβλητότητα των τιμών είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη λόγω του υψηλότερου κινδύνου ύφεσης", έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε σημείωμά τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Rystad Energy δήλωσαν ότι οι τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες.
«Με τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς που απορρέουν από τις κυρώσεις και τους δασμούς - τόσο για τους πωλητές όσο και για τους αγοραστές - οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να παραμείνουν κάτω από τα 70 δολάρια για πολύ καιρό», δήλωσε ο Mukesh Sahdev, παγκόσμιος επικεφαλής των αγορών εμπορευμάτων της Rystad.

Οι τιμές πετρελαίου

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Ιουνίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε με απώλειες 6,50% στα 65,58 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) κατέρρευσε 7,41% στα 61,99 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, Brent και WTI «βούτηξαν» 11% και 10,6% αντίστοιχα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης