
Ένα νέο διαφορετικό ενεργειακό κέντρο δημιουργεί η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Η περιοχή που αποτέλεσε την «καρδιά» του ενεργειακού συστήματος της χώρας, αλλά και της ΔΕΗ για περισσότερα από 70 χρόνια αναγεννάτε. Γίνεται «πράσινη» ώστε να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας παρέχοντας μια νέα μορφή ενέργειας απαλλαγμένη από τον λιγνίτη, στο ελληνικό σύστημα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε σύγχρονες ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως τα data centers.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της Καρδιάς, που από το 1975 λειτουργούσε με λιγνίτη και «έσβησε» το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της επιχείρησης, παρουσίασε τους σχεδιασμούς της για την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας και πάλι σε ενεργειακή «καρδιά» της ΔΕΗ και της χώρας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης σε μια εκδήλωση, την οποία πέραν των εκπροσώπων των εργαζομένων και των τοπικών φορέων παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας».
Έτσι εν όψει και της πλήρους απολιγνιτοποίησης στο τέλος του 2026 η ΔΕΗ προωθεί μια σειρά από ενεργειακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, επενδύοντας περισσότερα από 3,4 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα, κατασκευάζει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2.130 MW στα οποία θα επενδυθούν 1,2 δις ευρώ, έργα εγκατάστασης μπαταριών και αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 860 MW και ύψους επένδυσης 940 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδιάζει τη μετατροπή της τελευταία λιγνιτικής μονάδας της εταιρίας, Πτολεμαΐδα 5, σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου ισχύος 500 MW και επένδυσης 400 εκατ. ευρώ και άλλα μικρότερα έργα που αλλάζουν πλήρως την παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή, δίνουν θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα αξιοποιούν τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία με πολλαπλούς τρόπους.
Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών