
Ο φόβος για την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου ήταν η αύξηση της προσφοράς ενέργειας και η χαμηλή ζήτηση σε ρεύμα
Ο «βαρύς» λογαριασμός θα πληρωθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αφού οι αρμόδιοι διαχειριστές του δικτύου τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ έθεσαν ως προτεραιότητα την προστασία του συστήματος από την υπερπαραγωγή ρεύματος.
Πρόκειται για ενδεδειγμένες ενέργειας των αρμοδίων αλλά κανένας δεν σκέφτεται τους καταναλωτές αφού οι περιορισμοί έγχυσης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα προκαλούσαν την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς.
Ο φόβος για την κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου ήταν η αύξηση της προσφοράς ενέργειας και η χαμηλή ζήτηση σε ρεύμα.
Πώς πήγαν οι καταναλώσεις σε ρεύμα το Πάσχα
Η ζήτηση της ενέργειας την περίοδο του Πάσχα κινήθηκε στην ζώνη των 100.000 MWh ανά ημέρα και διατηρήθηκε σχεδόν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και συνεχίστηκε και την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Τη Μεγάλη Τετάρτη οι Φ/Β μονάδες οδήγησαν τη χονδρεμπορική τιμή στα 83,16 ευρώ ανά MWh. Η συνολική ζήτηση κινήθηκε στις 100.000 MWh με τις ΑΠΕ να δίνουν 64.000 MWh με την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο ανήλθε σε 34.000 MWh. Τη Μεγάλη Πέμπτη η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 80,67 ευρώ ανά MWh.
Η επόμενη ημέρα αρχίσουν οι ενημερώσεις του ΔΕΔΔΗΕ όπως και του ΑΔΜΗΕ για περιορισμό έγχυσης ενέργειας και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες.
Τη Μεγάλη Παρασκευή η Χαμηλή Τάση δηλαδή τα νοικοκυριά απορρόφησαν τις 62.371 MWh, η Μέση Τάση στις 20. 974 και η Υψηλή Τάση τις 16.365 MWh. Στις 20 Απριλίου ανήμερα του Πάσχα η Χαμηλή τάση απορρόφησε τις 61.715 MWh , η Μέση Τάση 16.435 και η Υψηλή Τάση 15.316 MWh. Η χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε στα 66,48 ευρώ ανά MWh.
Οι περικοπές έγχυσης ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως από φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής διαμόρφωσαν κλίμα ανόδου των τιμών του ρεύματος για να βγουν τα «σπασμένα» από τις περικοπές.
Για την Πέμπτη 24 Απριλίου η χονδρεμπορική τιμή ανέβηκε στα 100,40 ευρώ ανά MWh. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ήταν στο 41% και από τις μονάδες φυσικού αερίου στο 32%. Η ζήτηση ενέργειας δεν είχε μεταβολές αλλά η άνοδος των τιμών «κάλπασε» όταν οι αρμόδιοι απέσυραν τα μέτρα περιορισμού.
Έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν « φως» αποκλιμάκωσης των τιμών του ρεύματος.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ και η παλιά
Η νέα η ηγεσία του ΥΠΕΝ με υπουργό τον κ. Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό κ. Νίκο Τσάφο με την ανάληψη των καθηκόντων τους έστειλαν μήνυμα ότι τους απασχολεί το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος παραμένουν υψηλές.
Οι δύο υπουργοί που μετακόμισαν από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν την ευκαιρία να ανατρέψουν το κλίμα υπέρ των καταναλωτών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός που ξέχασε παντελώς το κανόνα προστασίας των νοικοκυριών ήταν ο απερχόμενος κ. Θοδωρής Σκυλακάκης που κατήργησε το πάγιο των τιμολογίων ρεύματος του τετραμήνου καθώς το μετέτρεψε ανά μήνα και παράλληλα επέτρεψε το κόστος του παγίου να αυξηθεί έως 200%.
Από 5 ευρώ το τετράμηνο έγινε έως 15 ευρώ το μήνα.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών