
Τι είπε για το ΚΥΤ Αργυρούπολης και τις ενεργειακές διασυνδέσεις
Ο κ. Μανουσάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο πρόσφατο black out στην Ιβηρική Χερσόνησο, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα εξαιρετικά σημαντικό παγκόσμιο γεγονός. Τόνισε ότι, στην Ελλάδα, καθημερινά δίνεται μια «αθέατη μάχη» για να παραμένει το σύστημα σταθερό και η ηλεκτροδότηση απρόσκοπτη. «Το γεγονός στην Ιβηρική ήταν ένα τεράστιο, παγκόσμιο συμβάν και εμείς ενσκύψαμε στις λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα είναι πλέον πολύ μεγάλη, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης τους είναι τόσο ταχείς, που «μέχρι να ολοκληρώσει μια μελέτη το software, το σύστημα έχει ήδη αλλάξει». Όπως είπε, «η διαχείριση είναι πολύ δύσκολη».
Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ εξήγησε πως οι ΑΠΕ είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε διακυμάνσεις τάσης και συχνότητας. Για αυτόν τον λόγο, όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και έχει συμβάλει στην αποτροπή φαινομένων όπως αυτό στην Ιβηρική.
Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα το αρχικό συμβάν που προκάλεσε το domino effect του μπλακ άουτ.
Παρότι το σύστημα παραμένει σταθερό, ο κ. Μανουσάκης προειδοποίησε ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες:
Πρώτον, οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) πρέπει να αποκτήσουν την τεχνική δυνατότητα να ελέγχουν τις μονάδες των πάρκων που εκπροσωπούν, ώστε η εξισορρόπηση να γίνεται άμεσα από αυτούς και όχι εκ των υστέρων μέσω αποστολής εντολών, όπως συμβαίνει σήμερα. Οι Φο.Σ.Ε. εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής.
Δεύτερον, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορεί να επεμβαίνει στον έλεγχο των φωτοβολταϊκών πάρκων και να ρυθμίζει την παραγωγή. Όπως υπογράμμισε, «Αυτά τα δύο πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι το φθινόπωρο. Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις και πρέπει να τα κάνουμε αυτά για να διώξουμε τον κίνδυνο».
«Δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ για το black out. Το πρόβλημα είναι πώς διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια που παράγεται. Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης του συστήματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
Για το ΚΥΤ Αργυρούπολης και τις ενεργειακές διασυνδέσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην έλλειψη του ΚΥΤ Αργυρούπολης, σημειώνοντας πως στην Αττική θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, αλλά υπάρχουν μόνο τέσσερα, καθώς το έργο της Αργυρούπολης δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η απουσία του, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της Αττικής, ιδίως με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω της ανάπτυξης του Ελληνικού και της εφαρμογής cold ironing στα λιμάνια. «Χρειαζόμαστε το ΚΥΤ Αργυρούπολης.
Πρέπει να ξαναρχίσει αυτή η συζήτηση», σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης της διασύνδεσης Αττικής–Κορίνθου, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτήν, η Πελοπόννησος δεν μπορεί να θεωρηθεί ενεργειακά ασφαλής. Σημαντική θεωρεί και τη διασύνδεση Χανίων–Ηρακλείου, καθώς και τα επόμενα έργα που αφορούν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Διακρατικά έργα και η θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή εξαγωγή
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο έργο του διασυνδετήριου καλωδίου Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το χαρακτήρισε έργο εθνικής ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα του. Παράλληλα, μίλησε για την εξέλιξη του δεύτερου καλωδίου με την Ιταλία, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα επιτρέπει κυρίως την εξαγωγή ενέργειας προς την Ιταλία.
Όσον αφορά τις αρνητικές τιμές ενέργειας, τις χαρακτήρισε ως στρέβλωση της αγοράς, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. «Καθώς οι ΑΠΕ αυξάνονται ραγδαία, εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε λες και είναι μειοψηφία», σχολίασε.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ΑΔΜΗΕ
Κλείνοντας, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε τη σημασία της πλήρους ψηφιοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος. Αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ήδη, όπως drones και κάμερες για την επιτήρηση και συντήρηση των γραμμών.
Επίσης, σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ επενδύει σημαντικά σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και ενισχύει την κυβερνοασφάλεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών