Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λάτσης και Cosco ενδιαφέρονται για την Χαλυβουργική – Διαψεύδει το επικείμενο deal η διοίκηση της Χαλυβουργικής

Λάτσης και Cosco ενδιαφέρονται για την Χαλυβουργική – Διαψεύδει το επικείμενο deal η διοίκηση της Χαλυβουργικής
Tα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πυκνώσει, γεγονός, που αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεών τους
(upd)Πρόταση για την εξαγορά ή την είσοδο τους ως στρατηγικοί επενδυτές σε ιστορική βιομηχανία της χώρας έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα επενδυτών.
Όπως ανέφερε χτες το www.bankingnews.gr η εν λόγω βιομηχανία, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, έχει μπει στο στόχαστρο ομάδας επενδυτών (εγχώριων και διεθνών).
Πρόκειται για τη Χαλυβουργική, για την οποία ενδιαφέρον έχουν εκφράσει από κοινού ο Όμιλος Λάτση και η κινεζική Cosco.
Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, εντούτοις τα ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πυκνώσει, γεγονός, που όπως επισημαίνουν στο www.bankingnews.gr στελέχη της αγοράς, αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεών τους.
Βασικό πλεονέκτημα της βιομηχανίας, η οποία πάντως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είναι τα πολύτιμα assets της όπως οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της, η χρήση του λιμανιού της Ελευσίνας αλλά και η εγγύτητα με το νέο εμπορευματικό κέντρο που θα κατασκευαστεί στο Θριάσιο.
Με την απόκτηση της Χαλυβουργικής ο Όμιλος Λάτση, ο οποίος συμμετέχει στα ΕΛΠΕ, στη διαχείριση – μέσω της Lamda Development - τριών εμπορικών κέντρων και αρκετών μαρίνων της χώρας σε συνεργασία με τον τουρκικό Όμιλο Dogus αλλά και σε μια σειρά άλλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, εισέρχεται και στον τομέα της χαλυβουργίας.
Σήμερα πάντως η κατάσταση για τη Χαλυβουργική δεν είναι εύκολη.
Το χαλυβουργείο της είναι κλειστό από τον Ιούνιο του 2012 και τον επόμενο μήνα κλείνει τρία χρόνια αδράνειας.
Ήδη η εταιρεία έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου η οποία αφορά 100 εργαζόμενους (έχουν ήδη αποχωρήσει 75). Τον Φεβρουάριο του 2013 η Χαλυβουργική είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού της (ήτοι 200 εργαζομένους) και για ένα μήνα, ενώ είχε προηγηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με το οποίο αποχώρησαν 148 εργαζόμενοι. 
Σήμερα στο εργοστάσιο της Ελευσίνας λειτουργούν οι τρεις μονάδες παραγωγής πλέγματος και η γραμμή spooler.

Στα 650 εκατ ευρώ οι ζημιές των χαλυβουργιών της χώρας

Σήμερα οι μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας (Χαλυβουργική, Χαλυβουργία, Σιδενόρ) έχουν συσσωρεύσει ζημιές πάνω από 650 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, ενώ η κυβέρνηση μένει απαθής μπροστά στις συνεχείς εκκλήσεις των εταιρειών να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, το οποίο από το 2010 και μετά έχει εκτιναχθεί μέσα από τους ειδικούς φόρους και τα «χαράτσια».
Λόγω της πτώσης της οικοδομής, η ζήτηση στην Ελλάδα για χαλυβουργικά προϊόντα το 2013 εκτιμάται ότι έπεσε κάτω από τους 300.000 τόνους, επέστρεψε δηλαδή στη δεκαετία του 1950 όταν η παραγωγική ικανότητα των ελληνικών χαλυβουργιών προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια τόνους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, πλήρης απασχόληση δεν υπάρχει σε καμία χαλυβουργία, ενώ το stock σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες.
Σε ορισμένες χαλυβουργίες η παραγωγή έχει διακοπεί 15 μήνες, ενώ σε άλλες η απασχόληση είναι εκ περιτροπής.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στις χαλυβουργίες είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με ἀλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα οι τιμές διαμορφώνονται:
Ελλάδα 60 ευρώ /Μwh (νυχτερινό τιμολόγιο)
Ιταλία 32 ευρώ/Μwh
Γαλλία 25 ευρώ/Μwh
Ισπανία 30 ευρώ/Μwh
Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, η κατάρρευση των χαλυβουργικών μονάδων εκτός των άλλων επιπτώσεων θα προκαλέσει απώλεια εσόδων στη ΔΕΗ από 50 – 100 εκατ. ετησίως, η οποία θα μετακυλισθεί στη λαϊκή κατανάλωση (αύξηση τιμών).

Διαψεύδει η διοίκηση της Χαλυβουργικής

Από τη μεριά της, η διοίκηση της Χαλυβουργική ΑΕ, διαψεύδει τις πληροφορίες για το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει ο Όμιλος Λάτση και η κινεζική Cosco.
Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Σκινδήλιας, αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι,
Το σημερινό δημοσίευμα που αναρτάται στην ιστοσελίδα www.bankingnews.gr με τίτλο «Λάτσης και Cosco ενδιαφέρονται για την Χαλυβουργική – Το επικείμενο deal που θα αλλάξει τον χάρτη», στο οποίο γίνεται αναφορά σε δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον εξαγοράς της Χαλυβουργικής ή εισόδου σε αυτήν στρατηγικών επενδυτών, είναι απόλυτα αναληθές και ανάγεται στη φαντασία της συντάκτριάς του κ. Ελένης Μπότα.
Παρακαλούμε για την άμεση διαγραφή της σχετικής ανάρτησης και τη δημοσίευση της παρούσας διάψευσης.

Με τιμή,
Για την ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Γ. Σκινδήλιας
Αντιπρόεδρος & Δ. Σύμβουλος»

(πρώτη ενημέρωση 28 Μαΐου 2015, 00:28)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης