Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα χνάρια του ALTER … βαδίζει το MEGA - Γιατί οι τράπεζες δεν αποκτούν τον οικονομικό έλεγχο των εκδοτικών επιχειρήσεων;

tags :
Στα χνάρια του ALTER … βαδίζει το MEGA - Γιατί οι τράπεζες δεν αποκτούν τον οικονομικό έλεγχο των εκδοτικών επιχειρήσεων;
Το τηλεοπτικό τοπίο αναμένεται να αλλάξει
Η Τηλέτυπος, η Πήγασος, ο ΔΟΛ σε τι διαφέρουν από τις εταιρείες Μαϊλλης, τη Σελόντα, το Νηρέα κι άλλες εισηγμένες.
Οι τρείς πρώτες εμπορεύονται ή διαπραγματεύονται με την εκάστοτε εξουσία, ενώ οι υπόλοιπες τρεις πράγματι δημιούργησαν προϊόντα τα οποία όμως λόγω επιχειρηματικών αστοχιών και του διεθνούς ανταγωνισμού έμειναν στο …ράφι.
Οι διοικήσεις αυτών των εταιρειών έχασαν στη συνέχεια τον έλεγχο ο οποίος πέρασε στο τραπεζικό σύστημα που ήταν ο βασικός χρηματοδότης.
Η Τηλέτυπος, η Πήγασος, και ο ΔΟΛ  έχουν διαφορετική αντιμετώπιση;
Οι τράπεζες διστάζουν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα καθώς φοβούνται ότι μία επιθετική κίνηση  μπορεί να βάλουν τους υπερχρεωμένους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως και τις εκδοτικές επιχειρήσεις να περπατήσουν στα βήματα του ALTER.  
Στην  προοπτική αυτή οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 1 δισ  ευρώ από τα δάνεια που είχαν μοιράσει αφειδώς στους μηντιάρχες και στα μεγάλα  εκδοτικά συγκροτήματα.  
Πάντως στον Τηλέτυπο επικρατεί  αναβρασμός στους κόλπους των εργαζομένων, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων.
Το σχέδιο προβλέπει  10% για αμοιβές έως 1300 ευρώ, από 15% σε όσους οι αμοιβές φθάνουν τις 3.000 ευρώ και η μείωση ανέρχεται σε 20% για τις περιπτώσεις που ξεπερνούν τις 3.000  ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στις αποφάσεις της διοίκησης.
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις  με αποτέλεσμα να μη βγει στον …αέρα το δελτίο ειδήσεων του μεγάλου καναλιού, το οποίο να σημειωθεί είναι πρωτόγνωρο για την ιστορία του MEGA.
Στελέχη τραπεζών όμως που ξέρουν πολύ καλά την κατάσταση λένε ότι το σχέδιο περικοπών των δαπανών δεν θα επηρεαστεί από τις τρέχουσες αποφάσεις αφού το κόστος του καναλιού αφορά τους εντολοδόχους των ιδιοκτητών.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να περικοπούν οι παχυλές αμοιβές των πρωτοκλασάτων στελεχών του δελτίου ειδήσεων και γενικότερα των  τηλεοπτικών αστέρων του μεγάλου καναλιού.
Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που έπεφταν στο τραπέζι για μεταγραφές ήταν αστρονομικά για τις οικονομικές  δυνατότητες του καναλιού.
Τα έδιναν όμως διότι πολύ απλά τα έβαζαν οι τράπεζες.
Το MEGA δανειοδοτήθηκε στις αρχές της οικονομικής κρίσης με το ποσό των 100  εκατ. ευρώ βάζοντας ως ενέχυρο ταινίες όπως και τον τίτλο του καναλιού.
Είναι προφανές ότι deal είχε την έγκριση των πολιτικών και κυρίως της κυβέρνησης που αποφασίζει για το που θα πάνε τα λεφτά και κυρίως ποιος τα έχει περισσότερο ανάγκη ; 
Οι τράπεζες στη ουσία πλήρωναν και πληρώνουν.

Η AMK των 15.1 εκατ. ευρώ  

Σε εκκρεμότητα είναι η ΑΜΚ της Τηλέτυπος ύψους 15,1 εκατ. ευρώ ενώ οι βασικοί μέτοχοι  Πήγασος ( Φώτης Μπόμπολας) και ΔΟΛ (Σταύρος Ψυχάρης) είχαν δηλώσει ότι με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες επιφυλάσσονται για τη συμμετοχή τους.
Η επικείμενη ΑΜΚ θα λάβει ημερομηνία λήξης όταν ανακοινωθεί η τιμή της μετοχής της αύξησης όπως και η αποκοπή.
Θα απαιτηθεί τουλάχιστον χρόνος πέντε μηνών για να βάλουν οι βασικοί  μέτοχοι το ποσό που τους αναλογεί.   
Το τηλεοπτικό τοπίο όμως αναμένεται να αλλάξει, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών και των συχνοτήτων.

Πήγασος  -  ΔΟΛ

Τα οικονομικά προβλήματα των εκδοτικών ομίλων είναι σημαντικά τόσο της Πήγασος, όσο και του ΔΟΛ, που επιδιώκουν αναδιάρθρωση των δανείων τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι φθάνουν τα 150  εκατ. ευρώ για τους δύο ομίλους μαζί.
Οι εφημερίδες απαξιώθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες και τώρα που οι ίδιοι επιθυμούν να διαπραγματευθούν στην ουσία δεν έχουν  προϊόν.
Είναι χαρακτηριστικό της κατρακύλας των εντύπων όπως το περιγράφει ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου.
Μέχρι το 2010 είχαν ετήσια εισοδήματα από την πώληση των εφημερίδων που έφθαναν τις 8.000  ευρώ το χρόνο.
Στα χρόνια της κρίσης έπεφτε το ποσό των εσόδων του και τη χρονιά που πέρασε το ποσό που δηλώθηκε ως έσοδο από τις πωλήσεις  εφημερίδων - εντύπων έφθασε τα 1000 ευρώ.  


Νίκος   Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης