Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα 3 εκατ. που ψάχνει για την Τετάρτη η Μπουτάρης, τα «σκασμένα δάνεια» και η προσπάθεια διάσωσης

Τα 3 εκατ. που ψάχνει για την Τετάρτη η Μπουτάρης, τα «σκασμένα δάνεια» και η προσπάθεια διάσωσης
Η  Μπουτάρης, η οποία παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κατάφερε να πουλήσει τη Μύθος Ζυθοποιία που σήμερα μεγαλουργεί, παραπαίει οικονομικά και βρίσκεται στο κόκκινο
Την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου του 2016 η εισηγμένη ιστορική οινοποιία Μπουτάρης θα πρέπει να καταβάλλει στην Alpha Bank ποσό της τάξεως των 3 εκ  ευρώ αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί διότι βρίσκεται στο κόκκινο και δεν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση που η ίδια έχει ζητήσει από τους πιστωτές της.
Η  Μπουτάρης, η οποία παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν κατάφερε να πουλήσει τη Μύθος Ζυθοποιία που σήμερα μεγαλουργεί, παραπαίει οικονομικά και βρίσκεται στο κόκκινο.
Τα στοιχεία του εννιαμήνου δείχνουν ότι τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν δραματικά κι ενώ υπάρχει σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει συνταχθεί προ έτους οι πιστώτριες τράπεζες δεν τα … έχουν βρει με την εταιρία.
Τελευταία πράξη στην υποτιθέμενη προσπάθεια ρύθμισης των υποχρεώσεων έγινε στις 26.06.2015, όπου υπεγράφη με την Τράπεζα ALPHA, πρόσθετη πράξη αναγνωρίσεως – ρυθμίσεως οφειλής, για συνολικό ποσό € 2.911 χιλ.(στο οποίο θα προστεθούν οι τόκοι), του οποίου η εξόφληση πρέπει να γίνει μέχρι την 20.01.2016. Και μόνο η διάρκεια της ρύθμισης δείχνει ότι δεν επρόκειτο για κίνησης ουσίας αλλά για κίνηση που εξυπηρέτησε και την τράπεζα στην παρουσίαση των απαιτήσεών της και την εταιρία που κέρδισε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Μπουτάρης, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά ποσό 6.443 χιλ. € και σε επίπεδο ομίλου κατά 13.689 χιλ. € και τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ήταν αρνητικά κατά 2.379 χιλ. ευρώ.
Την 31η Δεκεμβρίου 2014 τα ίδια κεφάλαια του ομίλου επίσης ήταν αρνητικά κατά 1.553 χιλ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά ποσό 7.283 χιλ. € και σε επίπεδο ομίλου κατά 19.775 χιλ. €..
Στις  υποχρεώσεις της εταιρείας, περιλαμβάνεται και υποχρέωση προς θυγατρικές της εταιρείες ύψους την 30.09.2015, 8.698 χιλ. € .
Η μείωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων στο εννεάμηνο οφείλεται, στο ότι, έχουν ρυθμισθεί οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τις 100 μηνιαίες δόσεις.
Ταυτόχρονα η θυγατρική  εταιρεία Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ , δεν τηρεί από το 2013 τους όρους στην αποπληρωμή μακροπρόθεσμων δανείων, με συνέπεια αυτός ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ποσού 10.726 χιλ. ευρώ, να ταξινομηθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Οι ζημιές της θυγατρικής εταιρείας Ι.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ στο εννεάμηνο του 2015 ανήλθαν στο ποσό των 378 χιλ. ευρώ έναντι 898 χιλ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2014.
Το Μικτό αποτέλεσμα από τις δραστηριότητες για την ίδια περίοδο, είναι κέρδη 3.114 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 3.045 χιλ ευρώ της αντίστοιχης περιόδου το 2014.
Ο όμιλος έχει παραλάβει από διεθνή οίκο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της θυγατρικής εταιρείας, το οποίο θέτει σαν προαπαιτούμενα την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και τη ρύθμιση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
 Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας ο όμιλος βρίσκεται σε διαβούλευση με πιστώτριες τράπεζες για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων, για ανανεώσεις δανειακών συμβάσεων και για νέα χρηματοδότηση και παράλληλα ρύθμισε οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Φυσικά οι συζητήσεις με τις τράπεζες κρατούν περί τα 2 χρόνια γεγονός που επιβαρύνει τη λειτουργία της εταιρία και καθιστά περισσότερο αβέβαιη την επιβίωσή της.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης