Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η μετοχή της ΣΩΛΚ θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών; - Τι απαντά η εταιρεία και ποιο είναι το πρόβλημα

tags :
Η μετοχή της ΣΩΛΚ θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών; - Τι απαντά η εταιρεία και ποιο είναι το πρόβλημα
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εγχώριας εταιρείας είναι η τουρκική βιομηχανία
«Η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει στη χώρα, επενδύουμε στη χώρα και η μετοχή θα είναι στο ελληνικό χρηματιστήριο» την απάντηση αυτή έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Απόστολος Παπαβασιλείου μιλώντας χθες στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Ωστόσο η είσοδο της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών Euronext Brussels δημιουργούσε ένα άγνωστο πρόβλημα στη διοίκηση του ομίλου.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή στην μητρική εταιρεία Βιοχάλκο με βάση τη νομοθεσία του Χρηματιστηρίου των Βρυξελλών δεν επιτρέπεται να δίνει μέρισμα από τις θυγατρικές της εταιρείες, δηλαδή μια εταιρεία Συμμετοχών δεν δύναται να παίρνει το μέρισμα από τις θυγατρικές και να το διανείμει στους μετόχους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η ΕΛΒΑΛ οδηγήθηκε σε συγχώνευση με τη μητρική εταιρεία.
Στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ανησυχούν ότι το πρόβλημα αυτό θα απομακρύνει τις «καλές» μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πάντως η καθαρή απάντηση του κ. Απόστολου Παπαβασιλείου δεν μείωσε την ανησυχία των θεσμικών επενδυτών.
Η εταιρική παρουσίαση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους διαχειριστές καθώς αναδείχθηκε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου πουλά τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές όταν έχει απέναντι της ανταγωνίστριες εταιρείες με ισχυρό όνομα.
Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμόρφωσαν χαμηλή ζήτηση σε σωλήνες, ενώ η προσφορά είναι αυξημένη και συνέβαλλε στην αναβολή πολλών ενεργειακών έργων.
Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς εταιρείες που είχαν εστιάσει την παραγωγή τους σε σωλήνες εξόρυξης πετρελαίου και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Πάντως ο Όμιλος πέτυχε σημαντική βελτίωση των μεγεθών του, καθώς υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία τα τρία ενεργειακά έργα που είχε αναλάβει στις ΗΠΑ και παράλληλα ολοκλήρωσε το μεγάλο επενδυτικό πλάνο το οποίο είχε ξεκινήσει το 2013 με την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ειδικών σωλήνων μεγάλης διαμέτρου που αφορά κυρίως τους υποθαλάσσιους αγωγούς μεγάλου βάθους (LSAW), της μονάδας παραγωγής σωλήνων μήκους 24 μέτρων, καθώς και των μονάδων εσωτερικής και εξωτερικής επένδυσης σωλήνων μήκους 24 μέτρων.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει αναλάβει να προμηθεύσει με σωλήνες το έργο TAP.
Η συνολική ποσότητα που ανέλαβε ανέρχεται σε 270.000 τόνους χαλυβδοσωλήνων.
Φέτος θα παραδοθούν οι μισές ποσότητες και του χρόνου θα παραχθούν οι υπόλοιπες.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου στοχεύει να μπει στην αγορά του Ιράν επιδιώκοντας ένα σύμμαχο αλλά απαραίτητη προυπόθεση είναι να “ανοίξει” το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα.
Επίσης στα ενδιαφέροντα της είναι η αγορά της Πολωνίας και του Μεξικού μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες.
Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο όπως και στο Ισραήλ δίνουν επίσης πλεονέκτημα στην ελληνική εταιρεία η οποία είναι σε θέση να καλύψει τις επικείμενες ανάγκες σε ανταγωνιστικές τιμές.
Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εγχώριας εταιρείας είναι η τουρκική βιομηχανία.
Οι επενδύσεις της Σωληνουργείας Κορίνθου ανήλθαν στα 70 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να είναι σε θέση να εισέλθει στην αγορά του φυσικού αερίου, ενώ από το 2002 μέχρι τα τέλη του 2015 το ύψος των επενδύσεων έφθασαν στα 320 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι έκλεισε ο κύκλος των επενδύσεων και ο επόμενος στόχος είναι η μείωση του δανεισμού.
Τα κόστη της εταιρείας σε ποσοστό σχεδόν 70% είναι η αγορά πρώτων υλών και το υπόλοιπο 30% μοιράζεται στο εργατικό, ενεργειακό και το μεταφορικό κόστος.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Σωληνουργεία Κορίνθου κατέγραψε άνοδο της τάξης του 57% και διαμορφώθηκε σε 296,2 εκ. ευρώ από 188,2 εκ. ευρώ το 2014.
Το μικτό κέρδος του Ομίλου τριπλασιάστηκε περίπου και διαμορφώθηκε σε 69,8 εκ. ευρώ από 19,2 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου σημείωσαν επίσης αύξηση και ανήλθαν στο ύψος των 26,4 εκ. ευρώ έναντι 3,6 εκ. ευρώ την 31/12/2014.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 12,1 εκ. ευρώ από ζημίες 4,9 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε κέρδη 7,8 εκ. ευρώ (κέρδη ανά μετοχή 0,0625 ευρώ) έναντι ζημιών 5,6 εκ. ευρώ (ζημίες ανά μετοχή 0,0447 ευρώ) το 2014.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου κατά τη χρήση 2015 διαμορφώθηκε στο ύψος των 116,2 εκ. ευρώ έναντι 107,7 εκ. ευρώ την 31/12/2014, ενώ τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν την 31/12/2015 σε 149,4 εκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης